Γάζα: Η Χαμάς διαψεύδει την αποδοχή εκεχειρίας

Ισραηλινά μαχητικά ισοπέδωσαν το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Περίπου 1.090 Παλαιστίνιοι πολίτες και 53 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους. Τον εξοπλισμό των Παλαιστινίων ζητά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν.

Γάζα: Η Χαμάς διαψεύδει την αποδοχή εκεχειρίας

Η Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, διαψεύδει ότι δέχθηκε μια μονομερή εκεχειρία, όπως είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ένας εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο σύμβουλος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο Γιάσερ Άμπεντ Ράμπο, δεν εκπροσωπούσε τη Χαμάς και την παλαιστινιακή «αντίσταση» όταν ανακοίνωσε την εκεχειρία, δήλωσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κινήματος.

Η ανακοίνωση του Ράμπο «δεν ήταν σωστή», πρόσθεσε.

«Όταν λάβουμε μια δέσμευση από το Ισραήλ μαζί με διεθνείς εγγυήσεις σχετικά με μια ανθρωπιστική εκεχειρία, τότε θα την εξετάσουμε. Αλλά το να ανακοινώνουμε μονομερή εκεχειρία την ώρα που οι δυνάμεις κατοχής σκοτώνουν τα παιδιά μας, αυτό δεν θα συμβεί», υπογράμμισε ο Ζούχρι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Ο Μ. Ντίεφ μίλησε απόψε για πρώτη φορά μετά την έναρξη των συγκρούσεων απορρίπτοντας την κατάπαυση του πυρός μέχρι να τερματιστεί η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα και να αρθεί ο αποκλεισμός του.

Σε μία από τις σπανιότατες δημόσιες τοποθετήσεις του, είπε ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να αποδεχτεί "καμία κατάπαυση του πυρός χωρίς τον τερματισμό της επίθεσης και την άρση του αποκλεισμού".

Νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 2 του Ισραήλ μετέδωσε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε μια ακόμη καταρχήν συμφωνία για εκεχειρία, είδηση όμως που διέψευσε το ίδιο, αποσύροντας την λίγη ώρα αργότερα.

Αρχικά, το δίκτυο μετέδωσε ότι το Ισραήλ και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς συμφώνησαν κατ' αρχήν σε μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενο έναν μη κατονομαζόμενο ισραηλινό αξιωματούχο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν είχε συμφωνηθεί ακόμη η διάρκεια της εκεχειρίας, ενώ για την επίτευξη της συμφωνίας φερόταν να μεσολάβησε η Αίγυπτος. Ωστόσο, περίπου μισή ώρα αργότερα, το Κανάλι 2 μετέδωσε ότι η είδηση αυτή δεν αληθεύει.

Νέες σφοδρές συγκρούσεις

Ισραηλινά μαχητικά ισοπέδωσαν το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγιε, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι από τις ισραηλινές επιδρομές από αέρος και θαλάσσης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μαχητές της Χαμάς εισχώρησαν χθες μέσω τούνελ στο Ισραήλ και σκότωσαν πέντε Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, ανεβάζοντας σε 10 τον αριθμό των Ισραηλινών στρατιωτών που έχασαν χθες τη ζωή τους.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, στις 8 Ιουλίου, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.090 Παλαιστίνιοι -κυρίως πολίτες- αλλά και 53 Ισραηλινοί στρατιώτες και 3 Ισραηλινοί πολίτες.

Μόνο σήμερα περισσότερα από 100 πτώματα μεταφέρθηκαν σε διάφορα νεκροτομεία της Γάζας.

Διακοπή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο μοναδικό σταθμό στη Γάζα

Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Λωρίδας της Γάζας σταμάτησε να λειτουργεί μετά τον βομβαρδισμό του από τον ισραηλινό στρατό τη νύκτα, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας του παλαιστινιακού θύλακα.

«Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας σταμάτησε να λειτουργεί έπειτα από ισραηλινό βομβαρδισμό της περασμένης νύκτας, ο οποίος έπληξε τον ατμολέβητα και στη συνέχεια τις δεξαμενές καυσίμων, οι οποίες ανεφλέγησαν», δήλωσε στο Πρακτορείο ο Φάτι αλ Σέιχ Χαλίλ.

Η ηλεκτροδότηση στη Γάζα και σε πολλές ακόμη περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα διακόπηκε. Πυκνός μαύρος καπνός έχει καλύψει την περιοχή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πολλές πυρκαγιές προκλήθηκαν στον τομέα αυτό (κεντρική Λωρίδα της Γάζας) όπου τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να εισέλθουν.

«Το εργοστάσιο καταστράφηκε», δήλωσε ο διευθυντής του Μοχάμεντ αλ Σαρίφ, αναφέροντας ότι η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει εξοπλισμό κατάλληλο για την κατάσβεση της φωτιάς.

Αλί Χαμενεΐ: «Εξοπλίστε τους Παλαιστινίους»

Εν τω μεταξύ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αποκάλεσε το Ισραήλ «λυσσασμένο σκύλο» -λόγω των επιθέσεων στη Γάζα- και κάλεσε τους μουσουλμάνους να εξοπλίσουν τους Παλαιστίνιους ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη «γενοκτονία».

Σε ομιλία του που σηματοδότησε τη λήξη του Ραμαζανίου, ο Χαμενεΐ επέκρινε τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες για την προσπάθειά τους να περιορίσουν τη στρατιωτική ικανότητα των Παλαιστίνιων μαχητών στη Γάζα, όπως είπε.

Αναφερόμενος στο Ισραήλ, είπε ότι «αυτός ο λυσσασμένος σκύλος, αυτός ο αρπακτικός λύκος, έχει επιτεθεί σε αθώους ανθρώπους και η ανθρωπότητα πρέπει να δείξει αντίδραση. Είναι γενοκτονία, μια καταστροφή ιστορικής κλίμακας».

«Πλήττουν αθώους ανθρώπους πρωί και βράδυ και αυτοί οι άνδρες, γυναίκες και παιδιά αμύνονται με τα ελάχιστα μέσα, και τώρα οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι θέλουν να τους πάρουν και αυτό... ώστε αυτά τα αμείλικτα τέρατα να τους χτυπούν χωρίς δυσκολία».

Ο Χαμενεΐ αποκήρυξε αυτό που αποκαλείται απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τον αφοπλισμό των Παλαιστινίων –αναφερόμενος στην αντίθεση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της Χαμάς να εξοπλιστεί- ζητώντας από τους μουσουλμάνους να κάνουν το ακριβώς αντίθετο. «Όλοι, όποιος έχει τα μέσα, ιδιαίτερα στον ισλαμικό κόσμο, πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να εξοπλίσουν το παλαιστινιακό έθνος... Το σιωνιστικό καθεστώς μετανιώνει βαθιά για την έναρξη αυτού του πολέμου, όμως δεν έχει τρόπο να ξεφύγει» είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v