Αργεντινή: Παζάρια τελευταίας στιγμής για αποφυγή χρεοκοπίας

Με νέο default κινδυνεύει η Αργεντινή. Χρονική παράταση στις διαπραγματεύσεις ζητά από τον Αμερικανό δικαστή ομάδα ομολογιούχων. Κέρδη κατέγραψε το χρηματιστήριο της χώρας, άνοδος και για τα ομόλογα.

Αργεντινή: Παζάρια τελευταίας στιγμής για αποφυγή χρεοκοπίας

Κέρδη κατέγραψαν τα ομόλογα και το χρηματιστήριο της Αργεντινής καθώς η χώρα βρίσκεται σε συζητήσεις με το μεσολαβητή ώστε να αποφύγει την χρεοκοπία, ενώ ομάδα ομολογιούχων ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Οι εκπρόσωποι της χώρας διαπραγματεύονται με τον μεσολαβητή στη Νέα Υόρκη και αν δεν επέλθει συμφωνία η Αργεντινή θα οδηγηθεί σε μια νέα πτώχευση σήμερα Τετάρτη.

Επενδυτές και αναλυτές σχολιάζουν ότι το μάκρος των συνομιλιών αποτελεί σημάδι ότι θα υπάρξει συμφωνία. Αρκετές από τις διαπραγματεύσεις που είχαν οι εκπρόσωποι της χώρας με τον μεσολαβητή τον προηγούμενο μήνα είχαν διακοπεί από τις πρώτες ώρες.

Παράλληλα χθες Τρίτη, ομάδα επενδυτών-ομολογιούχων που διακρατούν αναδιαρθρωμένα ομόλογα της Αργεντινής ζήτησαν από Αμερικανό δικαστή να επιτρέψει μια χρονική παράταση, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Ακόμη, οι νομικοί εκπρόσωποι των επενδυτών ζήτησαν από τον δικαστή Thomas Griesa να επιτρέψει στην Αργεντινή να πληρώσει μέρος των πιστωτών, χωρίς όμως να καταβάλει την πλήρη αποζημίωση σε όλους τους ομολογιούχους.

"Αυτό το δικαστήριο μπορεί να αποτρέψει την χρεοκοπία μέσω της προσωρινής άρσης της προηγούμενης απόφασης αλλά και της παράτασης του χρόνου διαπραγματεύσεων", ανέφεραν οι δικηγόροι των πιστωτών.

Σημειώνεται ότι η χώρα είχε καταθέσει στις 30 Ιουνίου ποσό ύψους 539 εκατ. δολαρίων για την πληρωμή μόνο των τοκομεριδίων αναδιαρθρωμένων ομολόγων αλλά ο δικαστής Griesa απαγόρευσε την πληρωμή.

Οι δικηγόροι εκπροσωπούν μεταξύ άλλων τα funds Knighthead Capital Management LLC, Redwood Capital Management LLC και Perry Capital LLC.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι ο δείκτης Merval του χρηματιστηρίου του Μπουένος Άιρες έκλεισε χθες με άνοδο 6,5%, ενώ στο άνοιγμα κατέγραφε πτώση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v