Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barclays: Μείωση κερδών και βουτιά στο investment banking

Τα κέρδη της βρετανικής τράπεζας μειώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο, αλλά είναι καλύτερα των προσδοκιών. Μεγάλη η υποχώρηση στα έσοδα από το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής.

Barclays: Μείωση κερδών και βουτιά στο investment banking

Νέα μείωση κερδών ανακοίνωσε η Barclays για το δεύτερο τρίμηνο του έτους με βασική αιτία τη σημαντική υποχώρηση στα έσοδα από το τμήμα investment banking. Συγκεκριμένα, η Barclays ανακοίνωσε για το τρίμηνο κέρδη 1,7 δισ. στερλίνες (2,9 δισ. δολ.) από 1,8 δισ. στερλίνες το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Στο εξάμηνο, τα κέρδη της  υποχώρησαν κατά 7% στα 3,3 δισ. στερλίνες, αλλά είναι υψηλότερα των προβλέψεων, καθώς οι αναλυτές έβλεπαν κατά μέσο όρο κέρδη 3 δισ. στερλίνες.

Τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου μειώθηκαν κατά 9%, κυρίως λόγω της πτώσης κατά 16% στα έσοδα από το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής. Πρόκειται εν γένει για το αδύναμο σημείο των περισσότερων τραπεζών, λόγω της σημαντικής υποχώρησης που καταγράφεται στα έσοδα από το trading τοποθετήσεων σταθερού εισοδήματος, αλλά και λόγω των νέων αυστηρότερων ρυθμιστικών κανόνων. Σημειώνεται πως πρόσφατα η Barclays ανακοίνωσε σχέδια για σημαντική υποβάθμιση του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής με περικοπές 7.000 θέσεων εργασίας και μεταβίβαση πολλών στοιχείων του τμήματος σε μία αποκαλούμενη «bad bank». «Ήταν η επίσημη οπισθοχώρηση από την εποχή της ηγεσίας του επιδεικτικού Bob Diamond» σχολιάζουν οι Financial Times.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Baclays καταγράφει πτώση 20% φέτος και πως είναι η μετοχή με τη χειρότερη απόδοση από τις 47 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης.

Η βρετανική τράπεζα δήλωσε επίσης ότι αυξάνει τις προβλέψεις για νομικά έξοδα – και συγκεκριμένα για την αποζημίωση πελατών στους οποίους πούλησε ασφαλιστικά προϊόντα δανείων- κατά 900 εκατ. στερλίνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v