Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα χρεοκοπία για Αργεντινή μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις

Η Αργεντινή χρεοκοπεί για δεύτερη φορά από το 2001. Ο απλός λαός θα είναι το πραγματικό θύμα, λέει ο Αμερικανός μεσολαβητής. Παραμένουμε ανοικτοί στον διάλογο τονίζει ο Αργεντίνος ΥΠΟΙΚ. Τι σημαίνει η χρεοκοπία για την οικονομία.

Νέα χρεοκοπία για Αργεντινή μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις

Μετά τις φρενήρεις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής με τους holdout πιστωτές, οι οποίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία, η Αργεντινή κήρυξε χρεοστάσιο για δεύτερη φορά μέσα σε 13 χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Axel Kicillof, δήλωσε πως τα «funds-κοράκια» απέρριψαν τη νέα προσφορά της κυβέρνησής του, η οποία είχε επίσης γίνει στους ομολογιούχους που αποδέχθηκαν την αναδιάρθρωση χρέους μετά τη χρεοκοπία του 2001, όμως ήταν αδύνατον να συνεχιστεί η αποπληρωμή τους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Kicillof δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι η Αργεντινή είχε προσφέρει στους holdout πιστωτές τους ίδιους όρους με τα swaps ομολόγων που εκδόθηκαν το 2005 και το 2010, όρους τους οποίους απέρριψαν τα funds.

«Η Αργεντινή πλήρωσε, έχει χρήματα, θα συνεχίσει να πληρώνει τις επόμενες δόσεις διότι θέλουμε να το κάνουμε και διότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα», τόνισε. «Τα χρήματα είναι εκεί. Εάν επρόκειτο για χρεοκοπία, δεν θα υπήρχαν χρήματα».

«Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία που υπονομεύει το μέλλον του λαού της Αργεντινής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη ο Kicillof, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος, σύμφωνα με τους F.T., φέρεται να τήρησε προκλητική στάση πριν από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. «Ποιος πιστεύει στους οίκους αξιολόγησης; Γιατί δεν προειδοποίησαν τους κατόχους στεγαστικών δανείων το 2008 αφού γνωρίζουν τόσα πολλά για τα ρίσκα;» σημείωσε.

Όπως επισήμανε, η Αργεντινή θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα για να βάλει τέλος στην «πρωτοφανή και άδικη κατάσταση», προσθέτοντας ότι η χώρα παραμένει ανοικτή σε διάλογο με τους πιστωτές.

Λίγο μετά τις δηλώσεις Kicillof, η Standard & Poor's έθεσε την αξιολόγηση της Αργεντινής σε «επιλεκτική χρεοκοπία», αφού δεν κατεβλήθη εμπρόθεσμα πληρωμή τόκων ύψους 539 εκατ. δολαρίων.

Αν και η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει 539 εκατ. δολάρια στην Bank of New York Mellon, τον διαχειριστή των ομολογιούχων, ο δικαστής της Νέας Υόρκης, Thomas Griesa, απαγόρευσε στην τράπεζα να μεταφέρει τα κεφάλαια στους ομολογιούχους. Όπως υποστήριξε, η μεταφορά των χρημάτων θα παραβίαζε την απόφασή του που επικυρώθηκε στις 16 Ιουνίου από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και η οποία όριζε ότι η Αργεντινή πρέπει να πληρώσει τους holdout πιστωτές πλήρως, μαζί με τους κατόχους των εξυπηρετούμενων δανείων.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η χρεοκοπία να γίνει μόνιμη κατάσταση, διότι διαφορετικά η Δημοκρατία της Αργεντινής και οι ομολογιούχοι θα υποστούν όλο και σοβαρότερη βλάβη και ο απλός Αργεντίνος πολίτης θα είναι το πραγματικό και τελικό θύμα», δήλωσε ο Daniel Pollack, ο μεσολαβητής που είχε ορίσει το αμερικανικό δικαστήριο για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αργεντινής και των hedge funds.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Pollack εξήλθε από την αίθουσα των συζητήσεων δηλώνοντας πως δεν επετεύχθη συμφωνία και πως «η Δημοκρατία της Αργεντινής θα τεθεί σε χρεοκοπία άμεσα», όπως μετέδωσε το Reuters.

Στην ανακοίνωσή του ο Daniel Pollack τόνισε πως η χρεοκοπία «δεν είναι απλώς μια 'τεχνική' κατάσταση, αλλά ένα πραγματικό και επώδυνο γεγονός που θα βλάψει πραγματικούς ανθρώπους», συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Αργεντινής, των ομολογιούχων και των επενδυτών.

«Ο απλός Αργεντίνος θα είναι το πραγματικό και τελικό θύμα», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Οι πλήρεις συνέπειες της χρεοκοπίας δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές».

Οι επιπτώσεις

Το 2001-2002 η Αργεντινή είχε κηρύξει χρεοστάσιο επί χρέους ύψους 100 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας -για την περίοδο εκείνη- τη μεγαλύτερη χρεοκοπία κράτους στην Ιστορία.

Αν και η χώρα παρέμενε αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου από την προηγούμενη χρεοκοπία της, το 2001, το κόστος δανεισμού της ενδέχεται να εκτιναχθεί σε τιμωρητικά για τους κρατικούς θεσμούς και τον ιδιωτικό τομέα επίπεδα, αναφέρουν οι F.T. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η χρεοκοπία θα επιδεινώσει την ύφεση, θα πυροδοτήσει υψηλότερο πληθωρισμό και θα πιέσει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος, οδηγώντας πιθανότατα σε δεύτερη υποβάθμιση φέτος.

Η χρεοκοπία μπορεί να πυροδοτήσει διεκδικήσεις ύψους 15-20 δισ. δολαρίων από τους ομολογιούχους, λόγω των cross-default clauses (ρήτρες δανειακών συμβάσεων που προβλέπουν ότι τυχόν μη εξόφληση ή καθυστέρηση οποιουδήποτε άλλου δανείου του ιδίου οφειλέτη θεωρείται καθυστέρηση και αυτού του δανείου).

Όμως, καθώς οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο, ο Marcelo Etchebarne, Αργεντίνος δικηγόρος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα μπορεί να επιχειρήσει να αναδιαρθρώσει τα αμερικανικά και τα βρετανικά ομόλογα σύμφωνα με το αργεντίνικο δίκαιο, αν και υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το αν αυτό είναι εφικτό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v