Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναστολή διαπραγμάτευσης για την Banco Espirito Santo

Ζημίες 3,6 δισ. ευρώ για το τρίμηνο ανακοίνωσε η Banco Espirito Santo. Η κεντρική τράπεζα διατάσσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και απειλεί με ποινικές επιπτώσεις τα μέλη του δ.σ. Υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές, διαβεβαιώνει ο νέος CEO.

Αναστολή διαπραγμάτευσης για την Banco Espirito Santo

Αναστολή της διαπραγμάτευσης αποφασίστηκε για τη μετοχή της Banco Espirito Santo στην Πορτογαλία καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες ρεκόρ για το τρίμηνο και προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατόπιν σχετικής διαταγής από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η μετοχή της πορτογαλικής τράπεζας έχει υποχωρήσει κατά 29% τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις (την Τετάρτη, μετά τη νέα βουτιά του 10,6%, η βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας τα  €0,347) μετά και την τρίτη χρεοκοπία στον ευρύτερο όμιλο Espirito Santo που έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές. Η μητρική εταιρεία Espirito Santo Financial Group, η οποία έχει το 20% της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα αίτηση προστασίας από τους πιστωτές.

Η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας διέταξε την BES να αντλήσει νέα κεφάλαια προειδοποιώντας ότι τα πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικές επιπτώσεις για την «επιζήμια διοίκηση» που εφάρμοσαν. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας δήλωσε πως η συμμόρφωση της BES με τις ελάχιστες ρυθμιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις έχει υπονομευθεί σοβαρά από «σοβαρά καταστροφικές» ενέργειες της διοίκησης που παραβίαζαν τους κανόνες της κεντρικής τράπεζας.

Ο Ricardo Espirito Santo Salgado, πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της BES και άλλα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας μπορεί να αντιμετωπίσουν «τις απαραίτητες ρυθμιστικές και ενδεχομένως ποινικές επιπτώσεις» εάν ο έλεγχος δείξει ότι υπάρχουν ατομικές ευθύνες για «παράνομες ενέργειες» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Η κεντρική τράπεζα διόρισε μεταβατικό εποπτικό συμβούλιο για την BES που απαρτίζεται από στελέχη της PricewaterhouseCoopers και μπλόκαρε τα δικαιώματα ψήφου της Espirito Santo Financial Group. Επίσης διέταξε την BES να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να ανταποκριθεί στους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, δηλώνοντας ότι προτιμά μία «λύση από την αγορά». Εφόσον όμως, κριθεί απαραίτητο, η BES μπορεί να χρησιμοποιήσει τα 6,4 δισ. ευρώ που υπάρχουν διαθέσιμα από το πακέτο στήριξης της Πορτογαλίας.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της BES, ο Βίτορ Μπέντο που ανέλαβε καθήκοντα πριν λίγες ημέρες, δήλωσε ότι οιαδήποτε παραβίαση των κανόνων «που μάλλον υποδεικνύεται από τα αποτελέσματα τριμήνου» θα ερευνηθεί πλήρως.  

Η Banco Espirito Santo ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο ζημίες 3,6 δισ. ευρώ εξηγώντας πως το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών αφορά προβλέψεις για την έκθεσή της στις εταιρείες του ομίλου Espirito Santo. Ο κ. Μπέντο δήλωσε πως η τράπεζα θα προχωρήσει άμεσα σε «εκτενές σχέδιο κεφαλαιοποίησης» που θα περιλαμβάνει κεφαλαιακό μαξιλάρι όπως και την ανταπόκριση της τράπεζας στις ελάχιστες ρυθμιστικές προϋποθέσεις. Διαβεβαίωσε επίσης ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από πολλούς επενδυτές να συνεισφέρουν νέα κεφάλαια στην τράπεζα, προσθέτοντας ότι ορισμένοι διατίθενται να αγοράσουν σημαντικό ποσοστό στην BES.

Σήμερα ωστόσο, υπήρξαν δύο υποβαθμίσεις για τη μετοχή της Banco Espirito Santo, από τη Citigroup (σε neutral από buy) και από τη Societe Generale σε sell από hold.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v