Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 1,6% για Ιαπωνία το 2014

Αν η ιαπωνική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει πιο περίπλοκη η προσπάθεια εξόδου από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προειδοποιεί το ΔΝΤ. Στο 1% θα σταθεροποιηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 1,6% για Ιαπωνία το 2014

Η ιαπωνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6% το 2014, αλλά οι προκλήσεις για τον πρωθυπουργό Άμπε παραμένουν, εκτιμά στην αξιολόγηση του για την χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Ταμείο υποστηρίζει πως η κυβέρνηση της Ιαπωνίας πρέπει να κάνει ακόμα μεγαλύτερα βήματα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, προχωρώντας σε χαλάρωση των ρυθμίσεων στον τομέα των υπηρεσιών και στη λήψη μέτρων που θα αυξήσουν την προσφορά εργασίας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν χρειάζεται να υιοθετήσει μια πιο εξυπηρετική νομισματική πολιτική καθώς οι τιμές για μια μεγάλη ομάδα αγαθών έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Ωστόσο, η τράπεζα πρέπει να είναι σε επιφυλακή να αυξήσει γρήγορα τις αγορές στοιχείων ενεργητικού υψηλού κινδύνου εφόσον η ανάπτυξη επιβραδυνθεί, επισημαίνει στην έκθεση το Ταμείο. 

Αν η ιαπωνική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί η νομισματική πολιτική, να ενισχυθεί υπερβολικά το γεν και να γίνει πιο περίπλοκη η προσπάθεια εξόδου από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

«Αν τα Abenomics δεν εκπληρώσουν τις μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις, οι προσδοκίες για ανάπτυξη θα υποχωρήσουν και θα ενταθούν οι ανησυχίες για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα» αναφέρει το ΔΝΤ στην ετήσια αξιολόγηση του. 

Εν τω μεταξύ, το Ταμείο προβλέπει πως η ιαπωνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6% το 2014. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα σταθεροποιηθεί στο 1% μεσοπρόθεσμα, αλλά ο Άμπε θα πρέπει να εισάγει περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις του λεγόμενου «τρίτου τόξου» για να τονώσει την οικονομία, υπογραμμίζει το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v