Βρόμικο χρήμα £122 δισ. κρύβεται στο βρετανικό real estate

Αποκαλυπτική η έρευνα των Financial Times. Τεράστιος ο αριθμός των ακινήτων στη Βρετανία που ανήκουν σε offshore εταιρείες. Τα ακίνητα-φιλέτα του Λονδίνου, οι επαύλεις του Καντάφι και του Σάνι Αμπάτσα και οι περιορισμοί για τους μεσίτες.

Βρόμικο χρήμα  £122 δισ. κρύβεται στο βρετανικό real estate

Ακίνητα συνολικής αξίας τουλάχιστον 122 δισ. στερλινών στη Βρετανία ανήκουν σε offshore εταιρείες φορολογικών παραδείσων, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτουν οι Financial Times.  Η έρευνα της βρετανικής εφημερίδας -η οποία βασίζεται σε επίσημα στοιχεία- αποκαλύπτει για πρώτη φορά το εύρος της εξάρτησης του βρετανικού real estate από τις offshore εταιρείες και δημιουργεί έντονες ανησυχίες για το πώς το Λονδίνο έχει γίνει παράδεισος για το βρόμικο χρήμα.

«Η αγορά ακινήτων είναι βασική εστία κινδύνου για τη Βρετανία» προειδοποιεί και o Robert Barrington, εκτελεστικός διευθυντής της Transparency International και συμπληρώνει: «Από το Σάνι Αμπάτσα μέχρι τον Καντάφι, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί ηγέτες χρησιμοποιούν εικονικές εταιρίες και trust για να κρύψουν την ταυτότητά τους και να εξασφαλίσουν τις κλεμμένες περιουσίες τους στην αγορά ακινήτων».

Από τα 91.248 ακίνητα ξένης ιδιοκτησίας, δύο στα τρία ανήκουν σε εταιρικές δομές που προέρχονται από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και τα Channel Island.

Οι κανονισμοί για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στη Βρετανία επιβάλλουν στους μεσίτες και στους δικηγόρους που μεσολαβούν σε συναλλαγές ακινήτων να κάνουν το due diligence και να ελέγχουν πως θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης του ακινήτου. Στην πράξη όμως, αυτό αποδεικνύεται σχεδόν ανέφικτο. «Όταν μία εταιρεία κρύβεται offshore, νομίζω ότι είναι σχεδόν αδύνατο για το μέσο μεσίτη να βρει τι στο καλό συμβαίνει» εξηγεί ο Peter Bolton King, της Rics και συμπληρώνει: «Χρειάζεται να προσφύγει στη δική του επαγγελματική κρίση και να αποφασίσει εάν είναι ικανοποιημένος από τα στοιχεία που του δίνονται».

Το 2011 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Λιβύη, έγινε γνωστό ότι ο Μουαμάρ Καντάφι και ο γιος του είχαν έπαυλη αξίας 10 εκατ. στερλινών στο Λονδίνο, η οποία επισήμως ανήκε σε μία offshore εταιρεία. Πολλά από τα ακίνητα – φιλέτα του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένου και της οικίας Witanhurst – η πολυτελής έπαυλη των 65 δωματίων που εκτείνεται σε ένα οικόπεδο περίπου 20 στρεμμάτων στην περιοχή Ηighgate – ανήκουν σε offshore εταιρείες των οποίων οι τελικοί δικαιούχοι είναι άγνωστοι.

«Η τελική αξία των ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρείες ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερη των 122 δισ. στερλινών» αναφέρουν οι Financial Times και συμπληρώνουν «Οι περιορισμοί που υπάρχουν στα επίσημα στοιχεία καθιστούν δύσκολη την εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης».   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v