ΙSDA: «Χρεοκοπία» η μη πληρωμή ομολόγων από Αργεντινή

Η μη καταβολή της δόσης των $539 εκατ. από την Αργεντινή αποτελεί «πιστωτικό γεγονός», έκρινε η ISDA. Ενεργοποιούνται πληρωμές $1 δισ. στα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Με δημοπρασία θα καθοριστούν τα ποσά που θα λάβουν οι κάτοχοι των συμβολαίων.

ΙSDA: «Χρεοκοπία» η μη πληρωμή ομολόγων από Αργεντινή

Η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) έκρινε την Παρασκευή ότι η μη πληρωμή τoκομεριδίων αναδιαρθρωμένων ομολόγων ύψους $539 εκατ. την Τετάρτη 30 Ιουλίου από την κυβέρνηση της Αργεντινής συνιστά «πιστωτικό γεγονός».

Όπως μεταδίδει το CNBC, η απόφαση της 15μελους επιτροπής της ISDA θέτει σε κίνηση τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση πληρωμών ύψους $1 δισ. σε ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) που συνδέονται με τα συγκεκριμένα ομόλογα της Αργεντινής.Σύμφωνα με το Bloomberg ως τις 25 Ιουλίου υπήρχαν περίπου 2,652 συμβόλαια που καλύπτουν $1 δισ. ομολόγων της Αργεντινής. 

Η 15μελης επιτροπή που έλαβε την απόφαση περιελάμβανε εκπροσώπους των Bank of America, Elliott Management, Morgan Stanley και JP Morgan Chase.

Μετά την απόφαση για το πιστωτικό γεγονός θα διενεργηθεί δημοπρασία για να καθοριστούν τα ποσά που θα πληρωθούν στα CDS, ανέφερε η ISDA.

Η διαβούλευση της ISDA, η οποία χρειαζόταν πλειοψηφία 80% για να εγκριθεί, ξεκίνησε μετά από αίτημα που υπέβαλε την Πέμπτη η ελβετική τράπεζα UBS.

Σημειώνεται πως οι αξιωματούχοι της Αργεντινής υποστήριξαν πως δεν υπήρξε χρεοκοπία της χώρας, καθώς η κυβέρνηση είχε καταθέσει τα χρήματα για την πληρωμή των τοκομεριδίων σε αμερικάνικη και τράπεζα αλλά εμπόδισε την καταβολή τους στους πιστωτές ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκριέζα

Όπως είναι γνωστό, τα ξημερώματα της Τετάρτης εξέπνευσε η προθεσμία για την εύρεση συμβιβαστικής λύσης με τα hedge funds που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση χρέους του 2001. Σημειώνεται ότι αυτά τα hedge funds (οι λεγόμενοι holdout πιστωτές) είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ο Αμερικανός δικαστής Griesa αποφάσισε ότι το Μπουένος Άιρες δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους ομολογιούχους που είχαν δεχθεί «κούρεμα» στους τίτλους τους, εάν δεν πληρώσει την ίδια ώρα και τους holdout πιστωτές.

Γκριέζα: Η Αργεντινή να σταματήσει την παραπληροφόρηση

Άτεγκτος εμφανίστηκε σήμερα ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκριέζα, επικρίνοντας την απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να κηρύξει παύση πληρωμών στα μέσα της εβδομάδας αντί να πληρώσει τους επενδυτές που διακρατούσαν ομόλογά της, όπως την διέταξε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στην ακρόαση που έγινε σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Γκριέζα είπε στους δικηγόρους του γραφείου Cleary Gottlieb που εκπροσωπεί την Αργεντινή «να προβούν σε ενέργειες ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση» από τη χώρα όσον αφορά τη διαμάχη της με τους επενδυτές. Πολλοί αξιωματούχοι της Αργεντινής έχουν κατ' επανάληψη δηλώσει ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, γεγονός που ο δικαστής χαρακτήρισε «μισή αλήθεια».

Η χώρα «έχει εκδώσει δημόσιες ανακοινώσεις που ήταν άκρως παραπλανητικές και αυτό πρέπει να σταματήσει», ανέφερε.

Το δικαστήριο συνεδρίασε σήμερα «για να αποσαφηνίσουμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια», πρόσθεσε ο δικαστής υπογραμμίζοντας «όσα συνέβησαν αυτήν την εβδομάδα ούτε έσβησαν ούτε ελαχιστοποίησαν τις υποχρεώσεις της Δημοκρατίας της Αργεντινής».

Ο Γκριέζα υπερασπίστηκε επίσης τον μεσολαβητή που είχε διορίσει ο ίδιος, τον Ντάνιελ Πόλακ, χαρακτηρίζοντάς «απολύτως αμερόληπτο και ικανό» δικηγόρο. Σημείωσε ότι ένας διακανονισμός είναι «ο μοναδικός » για να λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις υποχρεώσεις της Αργεντινής απέναντι στους πιστωτές της.

«Τα χρέη δεν εξανεμίστηκαν. Δεν υπάρχει πτώχευση, δεν υπάρχει κάποια διαδικασία αφερεγγυότητας (σ.σ. που οδηγεί σε χρεοκοπία). Τα χρέη είναι ακόμη», συνέχισε.

Η εντολή του όσον αφορά το διορισμό του Πόλακ ως μεσολαβητή ισχύει ακόμη και οι δύο πλευρές είναι υποχρεωμένες να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί του. «Δεν συνέβη τίποτα αυτήν την εβδομάδα που να ακυρώνει την ανάγκη εξεύρεσης ενός», επέμεινε, και σημείωσε ότι θεωρεί πως "«είναι πολύ σημαντικό» να προχωρήσει η διαδικασία όσον το δυνατόν γρηγορότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v