Ισραήλ: Ολοκληρώθηκε η καταστροφή των τούνελ

O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την κύρια φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που αφορούσε την καταστροφή των τούνελ της Χαμάς. Αποχωρούν οι επίγειες δυνάμεις. Σε ισχύ από σήμερα στις 8:00 η εκεχειρία των 72 ωρών. Η Βρετανία επανεξετάζει τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ.

Ισραήλ: Ολοκληρώθηκε η καταστροφή των τούνελ

Οι ισραηλινές επίγειες δυνάμεις ολοκλήρωσαν την κύρια αποστολή της καταστροφής των διασυνοριακών τούνελ που είχαν διανοίξει Παλαιστίνιοι αντάρτες, όπως ανακοινώθηκε από τους δύο βασικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του Ισραήλ, που επικαλούνται ενημέρωση του στρατού.

Τουλάχιστον 32 τούνελ και δεκάδες σημεία πρόσβασης εντοπίστηκαν και ανατινάχθηκαν εν όψει της εκεχειρίας η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 8 το πρωί σήμερα, ανακοίνωσε το Israel Radio και το Army Radio, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πάντως, όπως ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, κάποια τούνελ μπορεί να μην έχουν εντοπιστεί και ως εκ τούτου οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να ξαναεπιτεθούν μελλοντικά για την καταστροφή τους.

Σύμφωνα με τον στρατό, οι ισραηλινές επίγειες δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Γάζα λόγω της εκεχειρίας.

Ωστόσο, στρατιώτες και τανκς θα «επανατοποθετηθούν σε αμυντικές θέσεις έξω από τη Λωρίδα της Γάζας και θα παραμείνουν στις αμυντικές αυτές θέσεις», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Peter Lerner, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να αρχίσει ξανά τις επιχειρήσεις στην περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Σε ισχύ η εκεχειρία

Χθες, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να κηρύξουν εκεχειρία 72 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας από σήμερα στις 8 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Αιγύπτιος αξιωματούχος.

"Οι επαφές της Αιγύπτου με τις διάφορες πλευρές είχαν ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί εκεχειρία 72 ωρών στη Γάζα από τις 05:00 GMT την Τρίτη" είπε η πηγή αυτή διευκρινίζοντας ότι "και άλλες αντιπροσωπείες μεταβαίνουν στο Κάιρο για πιο ευρείες διαπραγματεύσεις".

Σημειώνεται πως από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους 1.834 Παλαιστίνιοι -οι περισσότεροι από τους οποίους απλοί πολίτες-, ενώ από την πλευρά του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 645 στρατιώτες και 3 πολίτες.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία βρισκόταν στο Κάιρο από το βράδυ της Κυριακής, όμως το Ισραήλ από την πλευρά του αρνήθηκε να στείλει εκπροσώπους του στην Αίγυπτο.

Το Ισραήλ αναμένεται να αποστείλει αντιπροσωπεία για να συμμετάσχει στε διαπραγματεύσεις στο Κάιρο προκειμένου να επιτευχθεί πιο μακροχρόνια συμφωνία, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας. Για την ώρα, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Yuval Steinitz, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ότι "δεν υπάρχουν συμφωνίες. Όπως έχουμε ήδη πει, η ησυχία θα απαντηθεί με ησυχία".

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Sami Abu Zuhri είχε πει πως η Χαμάς πληροφόρησε την Αίγυπτο για την "αποδοχή της 72ωρης περιόδου ηρεμίας".

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την εκεχειρία και κάλεσε τις δύο πλευρές να τη σεβαστούν πλήρως. Η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι δήλωσε επίσης πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τις προσπάθειες να βοηθήσει τις δύο πλευρές να επιτύχουν μια «διαρκή, βιώσιμη λύση μακροπρόθεσμα».

Ωστόσο, οι προσπάθειες για μετατροπή της εκεχειρίας σε μακροχρόνια κατάπαυση πυρός θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη, καθώς οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι απέχουν πολύ στα βασικά τους αιτήματα, ενώ η κάθε πλευρά απορρίπτει τη νομιμότητα της άλλης. Η Χαμάς απορρίπτει την ύπαρξη του Ισραήλ και ορκίζεται ότι θα το καταστρέψει, ενώ το Ισραήλ αποκηρύσσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

Πέραν της κατάπαυσης του πυρός, οι Παλαιστίνιοι απαιτούν τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας και απελευθέρωση κρατουμένων, αιτήματα που απορρίπτει το Ισραήλ.

Στον πάγο οι εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, χθες η ισπανική εφημερίδα El Pais ανέφερε πως η Ισπανία αποφάσισε να παγώσει προσωρινά τις εξαγωγές όπλων και αμυντικής τεχνολογίας προς το Ισραήλ, λόγω της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, ενώ νωρίτερα η Βρετανία είχε γνωστοποιήσει ότι επανεξετάζει όλες τις άδειες εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ.

«Επανεξετάζουμε όλες τις άδειες εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ για να επιβεβαιώσουμε ότι θεωρούμε πως είναι κατάλληλες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron σε δημοσιογράφους. Κατά την ίδια, η απόφαση για την αναθεώρηση είχε ληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με έκθεση επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, οι ισχύουσες εγκεκριμένες από την κυβέρνηση συμβάσεις για την εξαγωγή αγαθών διπλής χρήσης ή στρατιωτικής χρήσης προς το Ισραήλ, ξεπερνούν τα 7,8 δισ. στερλίνες (13,12 δισ. δολάρια) και συμπεριλαμβάνουν την προμήθεια πανοπλιών, εξαρτημάτων για drones και πυραυλικών εξαρτημάτων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v