Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανταλλαγές πυρών Ισραήλ-Χαμάς

Άρχισαν και πάλι οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραηλινών και μαχητών της Χαμάς, με τη λήξη της εκεχειρίας των 72 ωρών. Νέα αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Βροχή ρουκετών έπεσε στο Ισραήλ. Καμία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για μακροχρόνια λύση στην κρίση.

Ανταλλαγές πυρών Ισραήλ-Χαμάς

Χωρίς συμφωνία για παράταση έληξε η μονομερής εκεχειρία των 72 ωρών που είχε κηρύξει το Ισραήλ, με τη Χαμάς να αρχίζει και πάλι την εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ και την ισραηλινή αεροπορία να πραγματοποιεί νέα επίθεση στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, από τη λήξη της εκεχειρίας, έχουν εκτοξευθεί 18 ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ, χωρίς όμως να υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή ζημιές.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, εξαπέλυσε νέα αεροπορική επίθεση στη Γάζα. Σύμφωνα με στέλεχος νοσοκομείου της Γάζας, από την επίθεση έχει χάσει τη ζωή του ένας Παλαιστίνιος. Σημειώνεται ότι το Ισραήλ είχε ήδη προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει στις επιθέσεις της Χαμάς.

Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως το Ισραήλ δεν θα διαπραγματευτεί με τους Παλαιστινίους όσο συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών.

Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε δηλώσει έτοιμο να συμφωνήσει σε παράταση της εκεχειρίας, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για τερματισμό του πολέμου, όμως εκπρόσωπος της Χαμάς είπε πως οι ομάδες των Παλαιστινίων δεν έχουν συμφωνήσει σε παράταση, αλλά θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν το Ισραήλ να συμφωνήσει επί της αρχής στις απαιτήσεις τους, που συμπεριλαμβάνουν την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, την απελευθέρωση κρατουμένων και το άνοιγμα του λιμανιού.

Μάλιστα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς προειδοποίησε χθες τους Παλαιστίνιους διαπραγματευτές να μην συμφωνήσουν σε παράταση της εκεχειρίας των 72 ωρών αν δεν υπάρξουν υποχωρήσεις από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, δεν δείχνει πρόθυμο να άρει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και τους ελέγχους στις επίγειες και εναέριες μετακινήσεις, καθώς φοβάται ότι έτσι θα περάσουν στη Χαμάς όπλα από το εξωτερικό.

Νετανιάχου: Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του λαού της Γάζας

Εν τω μεταξύ, μιλώντας χθες στο Fox News, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ «δεν έχει τίποτα εναντίον του λαού της Γάζας» και πως θέλει να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την «τυραννία» της ηγεμονίας της Χαμάς.

«Δεν είμαι σίγουρος πως η μάχη έχει τελειώσει», τόνισε. «Νομίζω πως έχουμε υποβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητές τους (της Χαμάς)», σημείωσε προσθέτοντας πως ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμα τούνελ που έχει σκάψει η Χαμάς κάτω από τα σύνορα Γάζας-Ισραήλ, τα οποία δεν έχουν ανακαλυφθεί.

«Εξαρτάται από το αν θέλουν να συνεχίσουν αυτήν τη μάχη. Νομίζω πως πρέπει να βρούμε μια ειρηνική λύση αν μπορούμε», πρόσθεσε.

Όπως υπογράμμισε, «δεν έχουμε τίποτα κατά του λαού της Γάζας. Μάλιστα, θέλουμε να βοηθήσουμε τον λαό της Γάζας που υποφέρει κάτω από αυτήν την τυραννία του τρόμου».

Ερωτηθείς για τον μεγάλο αριθμό των απωλειών πολιτών, που έχουν προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τους θανάτους αυτούς αναπόφευκτους. «Οι απώλειες αυτές είναι σκληρές, όμως είναι ακούσιες».

«Έτσι ενεργεί το Ισραήλ. Επιτίθεται σε μαχητές και κατά λάθος σκοτώνει μη μαχητές, όμως στην περίπτωση των τρομοκρατών γίνεται ακριβώς το αντίθετο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v