Απόπειρα εισβολής καταγγέλλει η Ουκρανία

Η Ρωσία επιχείρησε να εισβάλει στην Ουκρανία μέσω "ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής", καταγγέλλει το Κίεβο, λέγοντας πως η "προκλητική ενέργεια" σταμάτησε "δια της διπλωματικής οδού". Διαψεύδει η Μόσχα. Πλαφόν στις τιμές ώστε να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδιας εξετάσει η Μοσχα.

Απόπειρα εισβολής καταγγέλλει η Ουκρανία
Για απόπειρα αποστολής ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής στην Ουκρανία με στόχο να προκαλέσει εκτεταμένη σύγκρουση, κατηγόρησε τη Ρωσία ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας, τονίζοντας πως η ενέργεια σταμάτησε «δια της διπλωματικής οδού».

"Μεγάλη αυτοκινητοπομπή κατευθυνόταν προς τα ουκρανικά σύνορα, με ρωσική στρατιωτική συνοδεία. Επικαλούμενη συμφωνία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ευθρού Σταυρού, μία ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή αποπειράθηκε να περάσει στο ουκρανικό έδαφος μαζί με στρατιωτικές δυνάμεις διαφύλαξης της ειρήνης, προφανώς με σκοπό να προκαλέσουν εκτεταμένη σύγκρουση", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της προεδρίας, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο "σταμάτησε αυτήν την προκλητική ενέργεια δια της διπλωματικής οδού", μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, που τον διαβεβαίωσε ότι η πορεία της αυτοκινητοπομπής θα ανακοπεί.

«Παραμύθια»

Η Μόσχα από την πλευρά της δεν επιβεβαιώνει την ανακοίνωση της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «παραμύθι».

Το Reuters αναφέρει πως η Ουκρανία έχει κάνει αρκετές παρόμοιες ανακοινώσεις περί ρωσικής επιθετικότητας στο διάστημα των συγκρούσεων του ουκρανικού στρατού με τις φιλορωσικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας, χωρίς ωστόσο οι ανακοινώσεις αυτές να επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητες πηγές.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, για το κονβόι που κατευθύνονταν προς τα σύνορα μετά από υποτιθέμενη συμφωνία με τον Ερυθρό Σταυρό, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια αυτοκινητοπομπή αναφέρονταν.

Από τον Ερυθρό δεν υπάρχει ακόμα σχολιασμός.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απέρριψε την ανακοίνωση της Ουκρανίας.

«Κάθε φορά το Κίεβο γίνεται όλο και πιο ευρηματικό στη δημιουργία παραμυθιών», είπε, σημειώνοντας πως πρέπει να ολοκληρωθούν ειδικά πρωτόκολλα προτού σταλούν στο εξωτερικό ρώσοι στρατιώτες.

«Η (ουκρανική) Εθνική Φρουρά πιθανότατα έπρεπε να αναφέρει επιτεύγματα και έτσι υποκρίθηκε πως είχε κάποια επιτεύγματα», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ότι «δεν γνωρίζουμε για τι πράγμα μιλάνε (οι ουκρανοί), διότι δεν έγινε κάτι τέτοιο».

Νέα επικοινωνία Ομπάμα-Μέρκελ

Το θέμα της Ουκρανίας συζήτησαν για μια ακόμα φορά, σε νέα τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες της συζήτησης.

 

Νέες συγκρούσεις στο Ντονέτσκ

Εν τω μεταξύ, πυρά βαρέων όπλων έπληξαν το πρωί το Ντονέτσκ, ενώ το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι θα χρησιμοποιήσει το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας για να επέμβει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης, οβίδες έπληξαν τη συνοικία Κιίνσκι, στον βορειο-δυτικό τομέα του Ντονέτσκ, χωρίς να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημίες ή θύματα.

Η επίθεση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων επικεντρώνεται πλέον στα προπύργια των φιλορώσων ανταρτών και κυρίως στην πόλη του Ντονέτσκ, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής του Ντονμπάς.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατιωτικού επιτελείου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κατά τη χθεσινή νύκτα οι ουκρανικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά και ότι "υπάρχουν θύματα", ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.

Η Ρωσία εκδήλωσε ανησυχία για τη δυσχερή θέση των αμάχων στην ανατολική Ουκρανία και ζήτησε τη λήψη επειγόντως μέτρων ανθρωπιστικής συνδρομής.

Πλαφόν στις τιμές εξετάζει η Ρωσία

Από το μέτωπο των κυρώσεων, όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ από το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας, η Ρωσία ενδέχεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για επιβολή πλαφόν στους εγχώριους παραγωγούς τροφίμων, προκειμένου να αποτρέψει τα φαινόμενα αισχροκέρδιας που θα επηρέαζαν τον πληθωρισμό της χώρας, μετά την απαγόρευση εισαγωγών τροφίμων από τη Δύση.

Η Ρωσία έχει απαγορεύσει την εισαγωγή κρεάτων, ψαριών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Νορβηγία, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Ο ρώσος υπουργός Γεωργίας παραδέχθηκε πως η απαγόρευση θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμα άνοδο του πληθωρισμού, τόνισε όμως πως δεν βλέπει κίνδυνο μεσομακροπρόθεσμα, καθώς η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει να ψάχνει αλλού για αντικατάσταση των απαγορευμένων εισαγωγών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, η Ρωσία εισήγαγε τρόφιμα αξίας 17,2 δις. δολαρίων από τις χώρες που έχει βάλει στο «στόχαστρο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v