Ομπάμα: Κανένα χρονοδιάγραμμα για τις επιθέσεις στο Ιράκ

Ταχύτερη των εκτιμήσεων η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, είπε ο αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για τη διάρκεια των αμερικανικών αεροπορικών επιθέσεων. Θα συνεχιστεί η παροχή στρατιωτικής βοήθειας και συμβουλών στις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις.

Ομπάμα: Κανένα χρονοδιάγραμμα για τις επιθέσεις στο Ιράκ

Οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις κατέστρεψαν όπλα και εξοπλισμό του Ισλαμικού κράτους που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μια επίθεση κατά της πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν, την Αρμπίλ, δήλωσε σε διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ίδιος τόνισε πως η προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράν υπήρξε «ταχύτερη» απ' ότι περίμεναν οι πολιτικοί εντός και εκτός του Ιράκ. Σημείωσε πως δεν θα φύγουν από το Ιράκ η αμερικανική πρεσβεία ή το προξενείο, ενώ δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την διάρκεια των αεροπορικών επιθέσεων.

Παράλληλα, δήλωσε πως εξετάζεται, με τους συμμάχους, η δημιουργία ενός «ασφαλούς διαδρόμου» για την μεταφορά των Γιαζίντι από την βουνοκορυφή, στην οποία βρίσκονται εγκλωβισμένοι.

Σημειώνεται ότι βουλευτής των Γιαζίντι είπε στο Reuters ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους απειλούν να σκοτώσουν περισσότερες από 300 οικογένειες της εθνικής μειονότητα αν δεν προσηλυτιστούν στο Ισλάμ.

Κατά τον Ομπάμα, οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες του Ιράκ, ενώ οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια και συμβουλές στην ιρακινή κυβέρνηση και τις κουρδικές δυνάμεις.

Το σημαντικότερο χρονοδιάγραμμα στο Ιράκ, είναι το Ιράκ να σχηματίσει μια ενωμένη κυβέρνηση, τόνισε.

Κατά τον αμερικανό πρόεδρο, το πρόβλημα του Ιράκ δεν θα λυθεί μέσα σε εβδομάδες, αλλά «θα χρειαστεί αρκετός χρόνος».

Όπως επισήμανε, για την ώρα δεν θα χρειαστεί να ζητήσει επιπλέον κεφάλαια από το αμερικανικό Κογκρέσο για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Δεν θα επιτρέψουμε στους Ισλαμιστές να δημιουργήσουν χαλιφάτο

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στους New York Times, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο ευρύτερης χρήσης στρατιωτικών επιθέσεων στο Ιράκ, προκειμένου να αναχαιτίσει τους Ισλαμιστές μαχητές, όμως οι ιρακινοί πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει πρώτα να βρουν τρόπο να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Σε συνέντευξή του, ο Ομπάμα εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του διότι δεν γίνονται περισσότερα για να βοηθηθεί η Λιβύη, την απαισιοδοξία του αναφορικά με τις προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, τις ανησυχίες του για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τον εκνευρισμό του διότι η Κίνα δεν έχει βοηθήσει.

Ο Ομπάμα σημείωσε πως οι ΗΠΑ μπορεί μελλοντικά να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν το Ιράκ να αναχαιτίσει την ομάδα των Ισλαμιστών, που θέλει να δημιουργήσει δικό της κράτος.

«Δεν θα τους αφήσουμε να δημιουργήσουν κάποιο χαλιφάτο στη Συρία και στο Ιράκ», τόνισε ο Ομπάμα. «Αυτό όμως μπορούμε να το κάνουμε μόνο αν γνωρίζουμε ότι έχουμε εταίρους στην περιοχή που είναι ικανοί να καλύψουν το κενό», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εξήρε τους αξιωματούχους της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής για την «λειτουργικότητα» τους και την «ανοχή που δείχνουν σε άλλες σέχτες και θρησκείες», ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν.

«Γενικότερα, όμως, αυτό που έχουμε δείξει είναι ότι δεν θέλουμε να είμαστε η αεροπορική δύναμη του Ιράκ».

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιθέσεις

Επικαλούμενες την αποτροπή «γενοκτονίας», οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που προελαύνουν προς των πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν προχωρήσει σε αποκεφαλισμούς και σταύρωση ομήρων τους προκειμένου να εξαλείψουν τους «άπιστους», βρίσκονται περίπου μισή ώρα από την Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν και κόμβο για τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες. Έχουν επίσης πάρει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο φράγμα του Ιράκ, όπως επιβεβαίωσαν οι κουρδικές αρχές, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να πλημμυρίσουν πόλεις ή να διακόψουν ζωτικής σημασίας προμήθειες νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε το «πράσινο φως» για τις πρώτες αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις από το 2011, όταν οι αμερικανοί στρατιώτες αποσύρθηκαν από το Ιράκ, λέγοντας πως πρέπει να ληφθεί δράση προκειμένου να σταματήσει η προέλαση των Ισλαμιστών, να προστατευθούν οι Αμερικάνοι αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί και μέλη άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων, που εγκατέλειψαν τις περιοχές όπου διέμεναν για να σωθούν.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε μέλη της αρχαίας σέκτας Γιαζίντι, δεκάδες χιλιάδες εκ των οποίων έχουν συγκεντρωθεί σε μια βουνοκορυφή αναζητώντας καταφύγιο από τους Ισλαμιστές, που τους έχουν διατάξει να αλλαξοπιστήσουν ή να πεθάνουν.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Παρασκευή πως οι αεροπορικές επιθέσεις θα διαρκέσουν όσο διάστημα απαιτηθεί για την επαναφορά της ασφάλειας στην περιοχή.

Το Ισλαμικό Κράτος, όμως, δείχνει να αψηφά τις αεροπορικές επιθέσεις. Μαχητής της ομάδας είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι οι αμερικανικές αεροπορικές επιπτώσεις «δεν θα έχουν καμία επίπτωση για μας». «Τα αεροσκάφη πλήττουν στόχους που νομίζουν ότι είναι στρατηγικής σημασίας, όμως εμείς δεν λειτουργούμε έτσι. Έχουμε εκπαιδευτεί για αντάρτικο πόλεων». «Ο Θεός είναι μαζί μας και η υπόσχεσή μας είναι ο παράδεισος. Μας έχει υποσχεθεί ο παράδεισος, νομίζετε ότι θα μας σταματήσει ο θάνατος;».

Η προέλαση των Σουνιτών μαχητών, οι οποίοι ελέγχουν επίσης το ένα τρίτο της Συρίας και την τελευταία εβδομάδα μάχονταν και στον Λίβανο, έχει σημάνει συναγερμό στη Μέση Ανατολή και απειλεί να οδηγήσει σε διάλυση το Ιράκ, μια χώρα διαιρεμένη μεταξύ των Σιιτών, των Σουνιτών και των Κούρδων.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η ιρακινή κυβέρνηση έχει παράσχει πυρομαχικά στους κούρδους μαχητές στην Αρμπίλ, μια πρωτοφανής ενέργεια στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Βαγδάτης και των Κούρδων, οι οποίοι για πολύ καιρό βρίσκονται σε διαμάχη για τα εδάφη και τα πετρέλαια της περιοχής.

Οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις οδήγησαν σε νέο κάλεσμα μεταξύ των τζιχαντιστών για επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και των πετρελαϊκών συμφερόντων στον Κόλπο. «Οι μουτζαχεντίν πρέπει να αγωνιστούν... να πειθαρχήσουν την Αμερική και τους εγκληματίες στρατιώτες της», ανέφερε ένα μήνυμα στο τζιχαντιστικό φόρουμ Shumukh al-Islam.

Στη Βαγδάτη, όπου οι πολιτικοί, που βρίσκονται σε κατάσταση παράλυσης λόγω της εσωτερικής διαμάχης για την εξουσία, ο κορυφαίος Σιίτης κληρικός ουσιαστικά ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Νουρί αλ-Μαλίκι.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v