Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία συνεργασίας ExxonMobil-Rosneft για εξόρυξη πετρελαίου

Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil ανακοίνωσε την έναρξη εξόρυξης πετρελαίου από κοινού με τη ρωσική πετρελαϊκή Rosneft, στην ρωσική Αρκτική, με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μάλιστα να την χαρακτηρίζει «πρότυπο συνεργασίας».

Συμφωνία συνεργασίας ExxonMobil-Rosneft για εξόρυξη πετρελαίου

Οι κυρώσεις που επιβάλουν εκατέρωθεν Δύση και Ρωσία δεν φαίνεται να αγγίζουν τα... πολύ μεγάλα συμφέροντα, αφού εκεί όχι μόνο δεν υπάρχουν κυρώσεις, αλλά ανακοινώνονται και νέες συνεργασίες!

Έτσι, ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil ανακοίνωσε την έναρξη εξόρυξης πετρελαίου από κοινού με τη ρωσική πετρελαϊκή Rosneft, στην ρωσική Αρκτική, με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μάλιστα να την χαρακτηρίζει «πρότυπο συνεργασίας».

«Σήμερα, η εμπορική επιτυχία καθοδηγείται από την αποτελεσματική διεθνή συνεργασία», είπε ο Πούτιν σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον επικεφαλής της Rosneft, Igor Sechin και τον διευθυντή της ExxonMobil στη Ρωσία, Glenn waller.

«Οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών και των ξένων εταιρειών, το αντιλαμβάνονται αυτό πλήρως και παρά ορισμένες τρέχουσες πολιτικές δυσκολίες, ο ρεαλισμός και η κοινή λογική τελικά υπερισχύουν, και μας ευχαριστεί που το ακούμε αυτό», τόνισε.

Η Exxon αγόρασε εξέδρα άντλησης πετρελαίου από τη Νορβηγία προκειμένου να ανοίξει την πρώτη πετρελαιοπηγή στην Θάλασσα Καρα, και η κίνηση αυτή θεωρείται «ψήφος εμπιστοσύνης» στη Rosneft, επικεφαλής της οποίας είναι ο στενός συνεργάτης του Πούτιν, Igor Sechin, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη λίστα των ατόμων στους οποίους η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις.

«Φυσικά χαιρετίζουμε αυτή την προσέγγιση 9για συνεργασία) και από την δική μας πλευρά είμαστε ανοικτή σε επέκταση της συνεργασίας μας», σημείωσε ο Πούτιν.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τα κοινά projects μεταξύ της Rosneft, της ExxonMobil και άλλων εταιρειών θα οφελήσουν τις εθνικές μας οικονομίες, θα συμβάλουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας ενεργειακής κατάστασης», συμπλήρωσε.

Ο Waller, μιλώντας στα ρωσικά, δήλωσε πως η αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται να συνεχίσει να εργάζεται στη Ρωσία. «Η συνεργασία μας είναι μακροχρόνια», είπε, συμπληρώνοντας ότι «βλέπουμε μεγάλα οφέλη εδώ και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε εδώ με τη σύμφωνη γνώμη σας».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις –από «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων μέχρι απαγορεύσεις βίζας σε επιχειρηματίες και αξιωματούχους που θεωρείται ότι έχουν στενούς δεσμούς με τον Πούτιν, μέχρι περιορισμό της πρόσβασης σε κεφάλαια από τη Δύση για τις κρατικές τράπεζες της Ρωσίας, με αφορμή τον ρόλο της Μόσχας στην ουκρανική κρίση. Η Μόσχα απάντησε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας επιβάλλοντας απαγόρευση εισαγωγής τροφίμων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, με τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ να απειλεί με περαιτέρω αντίμετρα εάν η Δύση προχωρήσει σε νέες κυρώσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v