Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαπραγματεύσεις για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

"Όχι" στην εκεχειρία αν δεν παραδοθούν οι αυτονομιστές λέει ο ουκρανικός στρατός. Να σταματήσει πρώτα τις στρατιωτικές ενέργειες το Κίεβο λένε οι αντάρτες. Σε επικοινωνία με Κίεβο, ΟΗΕ και Ερυθρό Σταυρό η Μόσχα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.

Διαπραγματεύσεις για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Σε διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τον ΟΗΕ για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία βρίσκεται η Μόσχα, όπως γνωστοποίησε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Νομίζουμε πως είναι προτεραιότητα να καταλήξουμε σε συμφωνία με την ουκρανική πλευρά, την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τις διεθνείς ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ αναφορικά με την αναγκαιότητα αποστολής έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λουχάνσκ και στο Ντονέτσκ», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν πως η όποια επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπό το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς τη συναίνεση της ουκρανικής κυβέρνησης, θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και θα προκαλούσε συνέπειες.

Την ίδια ώρα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ζήτησε τη λήψη «άμεσων μέτρων για την αποτροπή ανθρωπιστικής καταστροφής στις νοτιο ανατολικές περιοχές» της Ουκρανίας, ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Κέρι «επιβεβαίωσε πως αυτού του είδους οι εργασίες διεξάγονται ήδη με τις αρχές του Κιέβου».

Σημειώνεται πως τόσο η Ουκρανία, όσο και το ΝΑΤΟ, έχουν εκφράσει τις τελευταίες ημέρες φόβους για πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπό το πρόσχημα μιας ανθρωπιστικής ή ειρηνευτικής αποστολής.

Απορρίπτουν την εκεχειρία

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ηγέτη των αυτονομιστών, λέγοντας πως εκεχειρία μπορεί να υπάρξει μόνο όταν οι αντάρτες σηκώσουν «λευκές σημαίες» και παραδοθούν.
Και οι αυτονομιστές, όμως, έκαναν πίσω στις κουβέντες περί πιθανής εκεχειρίας, λέγοντας πως ο ουκρανικός στρατός πρέπει πρώτα να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό στα οχυρά των αυτονομιστών, όπου κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι το Ντονέτσκ σφυροκοπούνταν από νωρίς το πρωί.

Χθες, ανώτατος ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ είχε πει πως οι αντάρτες είναι έτοιμοι για εκεχειρία με τις κυβερνητικές δυνάμεις του Κιέβου, προκειμένου να μπορέσει να σταλεί στην περιοχή ανθρωπιστική βοήθεια.

«Είμαστε έτοιμοι για εκεχειρία προκειμένου να αποτρέψουμε την εξάπλωση μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στο Ντονμπάς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι το Ντονέτσκ, το κέντρο της αντίστασης των αυτονομιστών, αντιμετωπίζει έλλειψη τροφίμων, νερού και ηλεκτρισμού, όμως οι αντάρτες είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πόλη. «Στην περίπτωση επιδρομής στην πόλη ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Δεν διαθέτουμε ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Δεν υπάρχει προμήθεια φαρμάκων... οι προμήθειες τροφίμων τελειώνουν».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v