Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA-ML: Ο κίνδυνος "τρόμαξε" τους fund managers

Το ποσοστό των διεθνών επενδυτών που προφυλάσσονται με hedging έναντι της προοπτικής «κάθετης πτώσης» στα χρηματιστήρια, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 2008. «

BofA-ML: Ο κίνδυνος τρόμαξε τους fund managers

Οι επενδυτές μείωσαν τις ριψοκίνδυνες θέσεις τους και ανέβασαν τα επίπεδα ρευστότητας στα χαρτοφυλάκιά τους σε υψηλό 2,5 ετών εξαιτίας των ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εντάσεις και την προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της μηνιαίας έκθεσης που καταρτίζει η BofA Merrill Lynch κατόπιν έρευνας μεταξύ των κορυφαίων fund managers του πλανήτη.

Σύμφωνα με την έρευνα Αυγούστου της Bank of America -ML, το 27% των διαχειριστών κεφαλαίου δηλώνουν ότι έχουν θέσεις overweight στο ρευστό, σε σύγκριση με 12% τον Ιούλιο. Επιπλέον, το ρευστό καταλαμβάνει πλέον το 5,1% των διεθνών χαρτοφυλακίων κατά μέσο όρο σε σύγκριση με 4,5% τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο 2012.

Προσθέτως, το ποσοστό των επενδυτών που προφυλάσσονται με hedging έναντι της προοπτικής «κάθετης πτώσης» στα χρηματιστήρια, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 2008. «Η χρηματιστηριακή ευφορία έληξε, ή έκανε παύση, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο για να χωνέψουν τα διεθνή γεγονότα και την προοπτική ανόδου των επιτοκίων,» αναφέρει ο Michael Hartnett, chief investment strategist της BofA Merrill Lynch Research.

"Προβλέπουμε περαιτέρω αποφυγή κινδύνου στην συνέχεια στην Ευρώπη.»

Καθαρό ποσοστό 13% των fund managers δηλώνουν «υπερ-στάθμιση» (overweight) στις ευρωπαϊκές μετοχές, δηλαδή 22 ποσοστιαίες μονάδες λιγότεροι σε σύγκριση με την έρευνα Ιουλίου. Αντιθέτως καθαρό ποσοστό 30% δηλώνουν overweight σε ιαπωνικές μετοχές. Επίσης η «πίστη» στην κινεζική οικονομία και τα εμπορεύματα προκαλεί καθαρό άνοιγμα overweight 17% στις διεθνείς αναδυόμενες αγορές, από 5% τον Ιούλιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v