Συρρίκνωση 6,8% του ιαπωνικού ΑΕΠ το β' τρίμηνο

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε κατά 6,8% σε ετήσια βάση το β' τρίμηνο, έναντι του 7,1% που ανέμεναν οι αναλυτές, αλλά και μετά από άνοδο 6,1% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου. Σε σχέση με το α' τρίμηνο, το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,7%, έναντι του 1,8% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Συρρίκνωση 6,8% του ιαπωνικού ΑΕΠ το β τρίμηνο

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον καταστροφικό σεισμό του Μαρτίου του 2011 σημείωσε το ΑΕΠ της Ιαπωνίας στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, καθώς η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων επιβάρυνε τις δαπάνες των νοικοκυριών.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε κατά 6,8% σε ετήσια βάση το β' τρίμηνο, έναντι του 7,1% που ανέμεναν οι αναλυτές, αλλά και μετά από άνοδο 6,1% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.
Σε σχέση με το α' τρίμηνο, το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,7%, έναντι του 1,8% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η κυβέρνηση δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα, κι ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «εξετάζοντας τα μηναία στοιχεία το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών και οι πωλήσεις εμπορικών καταστημάτων αυξάνονται, έχοντας καταγράψει σημαντική πτώση τον Απρίλιο. Η αγορά εργασίας επίσης βελτιώνεται σταθερά. Λαμβάνοντας αυτά υπ' όψιν, η ιαπωνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει με μέτριο ρυθμό και η επίπτωση της αύξησης του φόρου επί των πωλήσεων υποχωρεί».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v