Ουκρανία: Θρίλερ με το ρωσικό κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας

Δεν θα επιτραπεί να μπει το κομβόι στο Χάρκοβο ξεκαθαρίζει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Ερυθρός Σταυρός θα επιθεωρήσει το φορτίο λέει η Ρωσία, όμως ο Ερυθρός Σταυρός υποστηρίζει πως δεν υπάρχει συμφωνία για την είσοδο του κομβόι στην Ουκρανία. Μειωμένος ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με την Πολωνία.

Ουκρανία: Θρίλερ με το ρωσικό κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας

Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά τη ρωσική αυτοκινητοπομπή των 280 φορτηγών, που σύμφωνα με τη Ρωσία μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για την ανατολικού Ουκρανία, αφού από τη μια πλευρά η Ρωσία διατείνεται ότι υπάρχει συμφωνία με το Κίεβο και τον Ερυθρό Σταυρό -υπό όρους- για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, από την άλλη όμως ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η είσοδος του κομβόι σε ουκρανικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ κατήγγειλε την αποστολή του κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία προς την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την πράξη ρωσικού κυνισμού. «Το επίπεδο του ρωσικού κυνισμού δεν γνωρίζει όρια. Πρώτα στέλνουν τανκς, πυραύλους Grad και συμμορίτες που πυροβολούν Ουκρανούς και μετά στέλνουν νερό και αλάτι».

Ο υπουργός εσωτερικών της χώρας, Αρσέν Αβάκοφ, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι «κανένα 'ανθρωπιστικό κομβόι' του Πούτιν δεν θα επιτραπεί να μπει στην περιοχή του Χαρκόβου. Η πρόκληση ενός κυνικού επιδρομέα δεν θα επιτραπεί».

Νωρίτερα, όμως, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι το κομβόι βρίσκεται καθ' οδόν και πως η κυβέρνηση του Κιέβου έχει θέσει συγκεκριμένους όρους, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός ήθελε περισσότερες πληροφορίες για το φορτίο.

Σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, τα φορτηγά μεταφέρουν 2.000 μετρικούς τόνους φαγητού, φαρμάκων και νερού. Αναχώρησαν από τη Μόσχα χθες και θα προχωρήσουν στην Ουκρανία υπό την εποπτεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Όμως, ο εκπρόσωπος του Ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού στο Κίεβο είπε πως δεν υπάρχει συμφωνία για την είσοδο του κομβόι στην Ουκρανία, ούτε με τη συγκεκριμένη οργάνωση ούτε με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Η Ουκρανία έχει εκφράσει φόβους ότι το κομβόι στην πραγματικότητα μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Ευρώπη, Λορέν Κορμπάζ, δήλωσε πως «πρέπει πρώτα να υπάρξουν ορισμένες διευκρινίσεις αναφορικά με τις φόρμες, τα πρακτικά βήματα που πρέπει να εφαρμοστούν πριν από την έναρξη μιας τέτοιας επιχείρησης» και τόνισε «χρειαζόμαστε για παράδειγμα εγγυήσεις ασφαλείας και άμεση επαφή με όλα τα μέρη, κάτι που δεν έχει διευθετηθεί ακόμα. Χρειάζεται επίσης να γνωρίζουμε ακριβώς τι υπάρχει μέσα στο κομβόι, το μέγεθός του και τα διάφορα υλικά που πρόκειται να παραδοθούν».

Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει από την πλευρά του ότι «λάβαμε υπ' όψιν όλες τις επιθυμίες της ουκρανικής πλευράς σε όλες τις πτυχές της επιχείρησης».

Κατά τον ίδιο, οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού θα συναντήσου το κομβόι στα σύνορα και θα επιθεωρήσουν το περιεχόμενο των φορτηγών προτού αυτά μεταβούν αρχικά στην περιοχή του Λουχάνσκ.

Επιπλέον, όπως επισήμανε, οι ουκρανικές αρχές παραιτήθηκαν της απαίτησής τους να γίνει μεταφορά της βοήθειας σε άλλα οχήματα.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε σε δημοσιογράφους ότι οι Ουκρανοί «αισθάνονται άνετα με το σχέδιο για τη διαχείριση της παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει την ανθρωπιστική βοήθεια ως πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε χθες πως η πιθανότητα στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία έχει μειωθεί, αφότου η Μόσχα συμφώνησε στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας υπό την εποπτεία του Ερυθρού Σταυρού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v