Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανοσία» στις γεωπολιτικές συγκρούσεις δείχνει το πετρέλαιο

Παρά την επιστροφή του γεωπολιτικού ρίσκου και τα καυτά μέτωπα σε Ιράκ, Λιβύη και Γάζα, η πετρελαϊκή τιμή παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα εννεαμήνου. Το παράδοξο, ο ρόλος της Ρωσίας και ο μεγάλος... ισορροπιστής της αγοράς.

«Ανοσία» στις γεωπολιτικές συγκρούσεις δείχνει το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο διέψευσε εκείνους που πίστευαν ότι οι συγκρούσεις στο Ιράκ, στη Λιβύη και στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και η αναταραχή στην Ουκρανία θα ωθούσαν τις τιμές του μαύρου χρυσού στα ύψη. Αντίθετα, οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα (103,5 δολάρια το βαρέλι), έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει σε χαμηλά εννέα μηνών.

Το οικονομικό αυτό παράδοξο επισημαίνεται και από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), ο οποίος κάνει λόγο για ηρεμία των τιμών, παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους που εκτείνονται σε μία μεγάλη ακτίνα. Ποιοι είναι οι λόγοι γι' αυτήν την εξέλιξη; Κατ' αρχάς η Ρωσία εξακολουθεί να τροφοδοτεί κανονικά την αγορά, καθώς η «πληγωμένη» ρωσική οικονομία δεν αντέχει να χάσει τους πόρους από τις εξαγωγές της ενέργειας.

Φυσικά ο Πούτιν κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να ελέγξει την προσφορά. Ήδη προωθείται συμφωνία με το Ιράν, με βάση την οποία η Ρωσία προτίθεται να αγοράζει το 1/4 του συνόλου της ιρανικής εξόρυξης πετρελαίου. Προς το παρόν, έχει συμφωνηθεί μια πολύ μικρότερη ποσότητα, 2,5-3 εκατ. τόνοι ετησίως.

Παράλληλα, προχωρά σε συμφωνίες και με άλλους παραγωγούς. Πρόσφατα, η ρωσική Bashneft International BV, θυγατρική της Bashneft υπέγραψε συμφωνία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μιανμάρ Sun Apex Holdings, για γεωλογικές έρευνες και γεωτρήσεις στην πετρελαιοπηγή Block EP-4.

Η ίδια εταιρεία έχει προχωρήσει σε άλλη συμφωνία με κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν η βρετανική πετρελαϊκή Premier Oil με 30% και η ιρακινή South Oil Company, για τη διερεύνηση του πετρελαϊκού πεδίου Block 12 στα νότια του Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρος Πούτιν πρότεινε τη δημιουργία μιας ένωσης Ρωσίας, Βραζιλίας, Ινδίας, Κίνας και Νοτίου Αφρικής στο πεδίο της ενέργειας, αλλά και με κοινό απόθεμα καυσίμων, ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια των πέντε αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Από την άλλη πλευρά, στο μέτωπο του Ιράκ η εξόρυξη στο νότιο τμήμα της χώρας, που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου, δεν έχει επηρεαστεί από την τρέχουσα σύγκρουση, καθώς τα πεδία των συγκρούσεων παραμένουν μακριά. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι αν επηρεαστεί η παραγωγή πετρελαίου στα νότια του Ιράκ τότε οι πιέσεις για αύξηση των τιμών του πετρελαίου μεγαλώνουν.

Αντίθετα, στο βόρειο Ιράκ, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, η παραγωγή αλλά και οι εξαγωγές έχουν επηρεαστεί, καθώς οι Κούρδοι που προσπαθούν να διοχετεύσουν πετρέλαιο στην αγορά βρίσκουν τη σθεναρή αντίσταση της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ. Παρ' όλα αυτά, οι μεγάλες πολυεθνικές στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου βρίσκονται στο Κουρδιστάν και έχουν ήδη επενδύσει στην περιοχή πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και φυσικά υπάρχει πάντα ο ισορροπιστής της αγοράς, η Σαουδική Αραβία. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, κλήθηκε να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών στον απόηχο των προβλημάτων τροφοδοσίας από τη Λιβύη. Η χώρα αύξησε την παραγωγή της στα μέσα του 2011 και στη συνέχεια, πάλι το 2012. Ως αποτέλεσμα, η προσφορά αυξήθηκε και οι τιμές άρχισαν να υποχωρούν μετά από κορύφωση.

Φέτος επίσης, αύξησε την παραγωγή αργού πετρελαίου σε μέσο όρο 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σχεδόν 5% περισσότερο από όσο την ίδια περίοδο το 2013.

Σε περίπτωση κρίσης, η Σαουδική Αραβία, η χώρα με την πιο πλεονασματική παραγωγική ικανότητα, θα μπορούσε να επανέλθει στον παραδοσιακό της ρόλο και να προσφέρει επιπλέον πετρέλαιο. Και σε περίπτωση πανικού στην αγορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να απελευθερώσουν επιπλέον πετρέλαιο μέσω των δικών τους στρατηγικών αποθεμάτων, τα οποία βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v