Bundesbank: Βραδύτερη του αναμενόμενου η ανάπτυξη της ευρωζώνης

Η οικονομία της ευρωζώνης θα "τρέξει" με ρυθμό χαμηλότερο του αναμενόμενου, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και αλλού επηρεάζουν αρνητικά το επιχειρηματικό κλίμα, σύμφωνα με την Bundesbank.

Bundesbank: Βραδύτερη του αναμενόμενου η ανάπτυξη της ευρωζώνης

Βραδύτερη του αρχικώς αναμενόμενου θα είναι η ανάπτυξη της ευρωζώνης το υπόλοιπο του έτους, καθώς οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και αλλού επηρεάζουν αρνητικά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με την Bundesbank.

Η οικονομία της ευρωζώνης εμφάνισε μηδενική ανάπτυξη το β' τρίμηνο, λόγω της συρρίκνωσης του ρυθμού ανάπτυξης του γερμανικού ΑΕΠ και της στασιμότητας στη Γαλλία, με αποτέλεσμα να ακούγονται εκ νέου φωνές για επιπλέον νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκιά της σε ιστορικό χαμηλό και προχώρησε σε νέο γύρο παροχής φθηνών δανείων τον Ιούλιο, κάτι το οποίο η γερμανική κεντρική τράπεζα χαρακτήρισε «δικαιολογημένο, συνολικά».

Όμως, η Bundesbank προειδοποίησε επίσης για την πιθανότητα υπερθέρμανσης στην χρηματοοικονομική αγορά ή την αγορά ακινήτων, αλλά και για τον κίνδυνο ελαχιστοποίησης των κινήτρων των κυβερνήσεων να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση των οικονομιών τους.

«Μετά τη στασιμότητα του β' τριμήνου, η ευρωζώνη βλέπει επανάληψη της θετικής οικονομικής ανάπτυξης, όμως όχι στον ρυθμό που προέβλεπαν πολλοί αναλυτές την άνοιξη», αναφέρει η Bundesbank στην μηνιαία έκθεσή της για τον Αύγουστο.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη λόγω της ουκρανικής σύγκρουσης καθώς και σε άλλα σημεία του κόσμου, φαίνεται τώρα ότι επιβαρύνουν περισσότερο το επιχειρηματικό κλίμα».

Σύμφωνα με την Bundesbank, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η απάντηση της χώρας είχαν επιβαρύνει το κλίμα, ωστόσο οι εμπορικοί περιορισμοί θα επηρεάσουν άμεσα μόνο ένα μικρό κομμάτι των ευρωπαϊκών εξαγωγών.

Σε ότι αφορά την γερμανική οικονομία, η Bundesbank αναμένει ελάχιστη βελτίωση το β' εξάμηνο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v