Ευρωζώνη: Αύξηση εμπορικού πλεονάσματος στα €16,8 δισ.

Οι εξαγωγές της ευρωζώνης προς την Ρωσία, που έδειχναν επιβράδυνση πριν ακόμη επιβάλλουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ σκληρότερες κυρώσεις στην Μόσχα, ήταν λιγότερες στο 12μηνο έως τον Μάιο σε σύγκριση με πέρσι.

Ευρωζώνη: Αύξηση εμπορικού πλεονάσματος στα €16,8 δισ.

To εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης ενισχύθηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθώς η αύξηση στις εξαγωγές υπερκέρασε την ανάκαμψη στις εισαγωγές.

Τα μεγέθη προσφέρουν μια «σπάνια» καλή είδηση για την οικονομία της ευρωζώνης, που παραμένει υποτονική και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έμεινε στάσιμη στο β΄ τρίμηνο του έτους. 

Τα εμπορικά μεγέθη καταδεικνύουν επίσης τις επιπτώσεις από την επιδείνωση των σχέσεων με την Ρωσία, σχετικα με τον ρόλο της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Οι εξαγωγές της ευρωζώνης προς την Ρωσία, που έδειχναν επιβράδυνση πριν ακόμη επιβάλλουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ σκληρότερες κυρώσεις στην Μόσχα, ήταν λιγότερες στο 12μηνο έως τον Μάιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Για την ακρίβεια, οι εξαγωγές προς την Ρωσία ήταν μειωμένες 14% στο έτος έως τον Μάιο σε σύγκριση με πέρσι, ενώ οι εισαγωγές ήταν μειωμένες 7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών της ευρωζώνης με τον υπόλοιπο πλανητη εκτινάχθηκε στα 16,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, σε σύγκριση με πλεόνασμα 15,4 δισ. ευρώ τον Μάιο και 15,7 δισ. τον Ιούνιο 2013. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 3% στο 12μηνο και οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v