Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο εμπορικός πόλεμος πίσω από το ρωσικό εμπάργκο

Η ιδιότυπη μάχη μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών για να καλύψουν το κενό που δημιουργεί το ρωσικό εμπάργκο. Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναζητούν νόμιμες μεθόδους παράκαμψης των απαγορεύσεων.

Ο εμπορικός πόλεμος πίσω από το ρωσικό εμπάργκο

Με τον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο να μαίνεται και να εξελίσσεται στη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της ευρωζώνης, πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να αναζητούν νόμιμες μεθόδους παράκαμψης των ευρωπαϊκών κυρώσεων και των ρωσικών αντικυρώσεων, κυρίως τρίτων χωρών, για τις οποίες δεν ισχύουν εμπορικοί περιορισμοί.

Σε μία τέτοια αναζήτηση δεν μπορούσε να απουσιάσει και η ουδέτερη Ελβετία, η οποία εξαιρείται από το εμπάργκο καθώς δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μας έχουν προσεγγίσει παραγωγοί και εισαγωγείς τροφίμων από διάφορες χώρες της Ευρώπης οι οποίοι προσπαθούν να παραβιάσουν το εμπάργκο της Ρωσίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ελβετικού Αγροτικού Οργανισμού (FOAG) Άνι Ριτσόλι σε ρωσικό ΜΜΕ.

Νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γάλακτος (Ομοσπονδία των Ευρωπαίων Γαλακτοπαραγωγών) επιβεβαίωσε σε συνέντευξη στην Izvestia πως μελετούν νομοθεσίες ακόμα και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να βρουν διαδρομές παράκαμψης του ρωσικού εμπάργκο.

Από την άλλη πλευρά, αναπτυσσόμενες χώρες προσπαθούν να καλύψουν τα κενά που προκαλεί η απουσία των «απαγορευμένων» ευρωπαϊκών προϊόντων στη ρωσική αγορά. Έτσι, εταιρίες από τη Βραζιλία σπεύδουν να καλύψουν τις ανάγκες σε χοιρινό κρέας. Εγκρίθηκαν οι εισαγωγές από 31 Βραζιλιάνους προμηθευτές βοδινού, 27 Βραζιλιάνους προμηθευτές πουλερικών, 4 για χοιρινό κρέας και 3 γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης, εγκρίθηκαν οι εισαγωγές ψαριών από 12 εταιρίες της Χιλής.

Αλλά και οι αιγυπτιακές εταιρίες διεκδικούν κομμάτι της ρωσικής πίτας. Η Ρωσία και η Αίγυπτος συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα να απλοποιήσουν τις διαδικασίες της εισαγωγής αιγυπτιακών προϊόντων στη ρωσική αγορά. Οι δύο χώρες ήδη έχουν ενεργή συνεργασία στον τομέα της γεωργίας, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των σιτηρών που καταναλώνονται στην Αίγυπτο. Περίπου το 90% των εισαγωγών της Ρωσίας από την Αίγυπτο αφορά γεωργικά προϊόντα: πορτοκάλια, πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις του Β. Πούτιν, η Ρωσία και η Αίγυπτος προσανατολίζονται στη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

Τη μερίδα του λέοντος, όμως, διεκδικεί η Κίνα. Πλατφόρμα-μαμούθ η οποία θα αποτελέσει κομβικό σημείο εξαγωγών φρούτων και λαχανικών στη ρωσική Άπω Ανατολή θα δημιουργήσει η κινεζική εταιρία Baorong στη συνοριακή περιοχή Dongning. Θα πρόκειται για μια διασυνοριακή εμπορική ζώνη τελωνειακού ελέγχου που θα γίνει δίαυλος άμεσων εξαγωγών φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία.

Πρόκειται για μια τεράστια αγορά χονδρικής 70.000 τετραγωνικών μέτρων, με αποθήκες, ψυγεία και άλλες απαραίτητες υποδομές, όπου θα συγκεντρώνονται τα προϊόντα και εκεί θα διαμορφώνονται οι τιμές αλλά και τα διαδικαστικά έγγραφα από τις τελωνειακές αρχές προκειμένου να διευκολύνονται άμεσα οι εξαγωγές στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Το κόστος κατασκευής του συγκεκριμένου πρότζεκτ ανέρχεται στα 9,7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μια αντίστοιχη πλατφόρμα θα λειτουργήσει έως το τέλος του 2014 από την κινεζική Corporation Dili για την παράδοση άλλων γεωργικών προϊόντων προς τη Ρωσία.

Στο παιγνίδι έχουν μπει και εταιρίες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Στην αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία προσανατολίζεται το Τατζικιστάν. Στην περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014, το Τατζικιστάν εξήγαγε στη Ρωσία πάνω από 63.000 τόνους λαχανικών και φρούτων καθώς και 50.000 τόνους ξηρών καρπών. Ανάλογες κινήσεις γίνονται και από τη Λευκορωσία. Φυσικά, σημαντικό μερίδιο από τη ρωσική αγορά διεκδικεί και η Τουρκία.

Στο οικονομικό αυτό παιγνίδι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι διμερείς πολιτικές σχέσεις. Για παράδειγμα, οι ειδικές σχέσεις της Ρωσίας με τις χώρες BRICS, η διαφαινόμενη γερμανοτουρκική κρίση με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας αλλά και η κρίση στην Μέση Ανατολή είναι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τις κινήσεις των παικτών στην σκακιέρα των κυρώσεων.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v