Fitch: «Θετική» βραχυπρόθεσμα η απόφαση για τους μισθούς στην Πορτογαλία

Εντός στόχων θα κινηθεί το 2014 η πορτογαλική οικονομία εκτιμά η Fitch, ωστόσο βλέπει μακροπρόθεσμα ρίσκα μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας για τους μισθούς.

Fitch: «Θετική» βραχυπρόθεσμα η απόφαση για τους μισθούς στην Πορτογαλία

Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Πορτογαλίας που εν μέρει επιτρέπει μέτρα περιορισμού του δημοσιονομικού κόστους μειώνει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τα ρίσκα για την οικονομία της χώρας, υποστηρίζει η Fitch. Γι αυτό και ο οίκος αξιολόγησης αξιολογεί ως «θετική» βραχυπρόθεσμα τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ωστόσο, επισημαίνει πως οι συνέπειες που θα έχουν οι αποφάσεις στη μακροπρόθεσμη μείωση του χρέους ενδέχεται να περιορίσουν την επιστροφή της χώρας στην οικονομική ανάπτυξη.

Όπως σημειώνει οι προσωρινές μειώσεις μισθών έχουν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση της χώρας για τη μείωση των δαπανών και η απόφαση του δικαστηρίου επιτρέπει την εκτίμηση ότι οι στόχοι του 2014 θα επιτευχθούν σε ότι αφορά το έλλειμμα που αναμένεται στο 4% του ΑΕΠ.

Οι μειώσεις μισθών, όμως, που σχεδιάζονταν για την περίοδο 2016-2018 τώρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Με αυτό το δεδομένο το πολιτικό ρίσκο παραμένει υψηλό μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο χωρίς «δίχτυ προστασίας». Υπό αυτές τις συνθήκες οι επικείμενες εκλογές, τον Οκτώβριο του 2015 θα είναι κρίσιμες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v