PIMCO: Κίνδυνος φυγής επενδύσεων από την Τουρκία

Για κίνδυνο εξόδου των επενδυτών από την Τουρκία, στην περίπτωση που υπάρξει υποβάθμισή της, κάνει λόγο η PIMCO. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική και η νίκη Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές

PIMCO: Κίνδυνος φυγής επενδύσεων από την Τουρκία

Η Τουρκία θα βρεθεί στο χείλος μαζικής εξόδου επενδυτών, στην περίπτωση που υποβαθμιστεί το αξιόχρεο της χώρας εν μέσω προειδοποιήσεων για πολιτικό ρίσκο, σύμφωνα με την PIMCO, μεταδίδει το Bloomberg.

Η Τουρκία, η οποία το 2013 βγήκε από την κατηγορία «junk» για πρώτη φορά μετά από δυο δεκαετίες, κινδυνεύει να χάσει την αξιολόγηση Baa3 από την Moody's, η οποία δίνει αρνητικό outlook για τη χώρα.

Οι αποδόσεις των διετών τουρκικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί κατά 111 μ.β. στο 9,36% τον τελευταίο μήνα.

«Η Τουρκία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις διεθνείς αναταράξεις καθώς διαθέτει ένα σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, και συνεχίζει να ακολουθεί μια ανορθόδοξη νομισματική πολιτική, ανέφερε ο Michael Gomez της PIMCO, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ομολόγων του κόσμου. «Μετά τις αναβαθμίσεις, εισέρευσαν σημαντικά κεφάλαια προς την Τουρκία και υπάρχει κίνδυνος να αντιστραφούν εάν υπάρξει υποβάθμιση».

Την περασμένη εβδομάδα, η Moody's ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα ρίσκα για την Τουρκία παραμένουν πτωτικά, μετά την νίκη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, η οποία σηματοδότησε πιθανές εσωτερικές διαμάχες αναφορικά με την οικονομική πολιτική της χώρας.

Επίσης, η Morgan Stanley έχει κατατάξει την Τουρκία μεταξύ των «Πέντε Εύθραυστων» οικονομικών, που είναι πιο ευάλωτες σε μια απόσυρση ξένων επενδύσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων τους.

Η Barclays έχει επίσης πει πως δεν είναι αμελητέα η πιθανότητα ενεργειών από εταιρείες αξιολόγησης τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι στις 11 Αυγούστου, μια ημέρα μετά τη νίκη Ερντογάν, η Fitch Ratings ανέφερε πως οι κυβερνητικές πιέσεις για μείωση των επιτοκίων θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την «αδύναμη αξιοπιστία» της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v