Ισλανδία: Συναγερμός για μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη

Από τα μεσάνυχτα της 18ης Αυγούστου καταγράφθηκαν 800 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του ηφαιστείου Βατναγιοκούλ, που κείται στην μεγαλύτερη επιφάνεια πάγων της Ευρώπης.

Ισλανδία: Συναγερμός για μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη

Η υπηρεσία προστασίας πολιτών της Ισλανδίας κατέγραψε εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις από χθες τα μεσάνυχτα στην περιοχή όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια και η νησιωτική χώρα προετοιμάζεται για πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη.

«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κινητικότητα μάγματος ανατολικά της καλντέρα Μπαρνταρμπούνγκα» ανακοίνωσε η υπηρεσία από το Ρέκιαβικ. Από τα μεσάνυχτα της 18ης Αυγούστου καταγράφθηκαν 800 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, εκ των οποίων ο ισχυρότερος ήταν 4,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Το ηφαίστειο βρίσκεται στο Βατναγιοκούλ, την μεγαλύτερη επιφάνεια πάγων της Ευρώπης.

Την τελευταία φορά που εξερράγη το ηφαίστειο Μπαρνταρμπούνγκα, που έχει διάμετρο 25 χιλιομέτρων, ήταν τον Μάιο 1996. Από τις εκρήξεις κοντινών κρατήρων το 2010 και το 2011 δημιουργήθηκαν τεράστια νέφη στάχτης, που προκάλεσαν μεταξύ άλλων προβλήματα στις επικοινωνίες και διακοπές στις αερομεταφορές σε τμήματα της Ευρώπης στην Σκοτία, την Αγγλία και την Γερμανία.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας χθες ανέβασε τα επίπεδα συναγερμού για το ηφαίστειο Μπαρνταρμπούνγκα σε «πορτοκαλί» με «κλιμακούμενες δονήσεις και αυξημένη πιθανότητα έκρηξης.»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v