Διάσταση απόψεων στην BoE για την αύξηση επιτοκίων

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία συνεδρίασε στις 6-7 Αυγούστου, δύο από τα εννέα μέλη της τάχθηκαν υπέρ της αύξησης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης από το ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

Διάσταση απόψεων στην BoE για την αύξηση επιτοκίων

Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται διχασμένη ως προς το αν θα πρέπει να προχωρήσει αυτόν τον μήνα σε αύξηση των επιτοκίων της.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία συνεδρίασε στις 6-7 Αυγούστου, τα μέλη της Martin Weale και Ean McCafferty, τάχθηκαν υπέρ της αύξησης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης από το ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

Αντιθέτως, τα υπόλοιπα επτά μέλη της eπιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της τράπεζας, Mark Carney, υποστήριξαν τη διατήρηση του επιτοκίου στα τρέχοντα επίπεδα, λέγοντας πως η πρόωρη αύξησή τους θα μπορούσε να καταστήσει τη βρετανική οικονομία «ευάλωτη σε σοκ» και να θέσει σε κίνδυνο τα χρεωμένα νοικοκυριά.

Στην ανάλυσή τους, οι Weale και McCafferty ανέφεραν πως οι οικονομικές συνθήκες «επαρκούν για να δικαιολογήσουν άμεση αύξηση στα επιτόκια» και πως η eπιτροπή πρέπει να κινηθεί ώστε να προλάβει πιθανές πιέσεις από την αγορά εργασίας. Σημείωσαν επίσης πως ακόμα και μετά από αύξηση 25 μ.β., η νομισματική πολιτική θα παραμείνει ιδιαίτερα υποστηρικτική.

Ο Weale ψήφισε επίσης κατά του forward guidance, το οποίο εφάρμοσε ο Carney λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας το 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v