Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stiglitz: Η στασιμότητα στην ευρωζώνη δείχνει την αποτυχία της λιτότητας

Η ευρωζώνη χρειάζεται νέες πολιτικές, όπως η αμοιβαιοποίηση του χρέους και επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης, σημειώνει ο Γιόζεφ Στίγκλιτς. Απέτυχαν τα μέτρα λιτότητας. Ανεπαρκής η νομισματική πολιτική για να οδηγήσει σε ανάκαμψη.

Stiglitz: Η στασιμότητα στην ευρωζώνη δείχνει την αποτυχία της λιτότητας

Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην ευρωζώνη για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους έχουν αποτύχει, οδηγώντας σε οικονομική στασιμότητα, όπως δείχνουν και οι τελευταίες μετρήσεις του ΑΕΠ, τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Κολούμπια, μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου στη Γερμανία, σημείωσε ότι η υψηλή ανεργία και η υποτονική ανάπτυξη δείχνουν την ανεπάρκεια της αντίδρασης της ευρωζώνης.

"Τώρα βλέπουμε το τεράστιο τίμημα που πληρώνει η ευρωζώνη", τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο Bloomberg., προσθέτοντας ότι ελπίζει πως όταν γίνει αντιληπτό το πόσο αποτυχημένη είναι αυτή η πολιτική θα υπάρξει αντίδραση.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία για το β' τρίμηνο οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης (Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία) δεν εμφάνισαν ανάπτυξη, αυξάνοντας τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για νέα μέτρα στήριξης. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 0,4% τον Ιούλιο, έναντι στόχου της ΕΚΤ για 2%, ενώ η ανεργία ήταν στο 11,5% τον Ιούνιο, κοντά στα ιστορικά υψηλά του 12% πέρυσι.

Ο Γ. Στίγκλιτς ασκεί κριτική στην ευρωζώνη για την "πολύ αργή" διαδικασία δημιουργίας της τραπεζικής ένωσης και ζήτησε αμοιβαιοποίηση του χρέους της ένωσης, θέση που αρνείται τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

"Χρειάζεστε περισσότερο από αυτό που αποκαλείτε δημοσιονομική ένωση. Εάν η Ευρώπη μπορούσε να δανειστεί ως μια οντότητα, θα δανειζόταν με επιτόκια σαν αυτά των ΗΠΑ", υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Ιούνιο, μεταξύ των οποίων και αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων των τραπεζών, υπογράμμισε πως "η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν". 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v