Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπάμα: «Να μην εξαπλωθεί το καρκίνωμα»

Σκληρή ανακοίνωση από τον Μπαράκ Ομπάμα μετά τον αποκεφαλισμό δημοσιογράφου από τους τζιχαντιστές. Επιβεβαιώθηκε η γνησιότητα του βίντεο. Βρετανός ο δήμιος του δημοσιογράφου.

Ομπάμα: «Να μην εξαπλωθεί το καρκίνωμα»
Σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος μίλησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος φέρεται να αποκεφαλίστηκε από τζιχαντιστή.

«Σήμερα ολόκληρος ο κόσμος έχει σοκαριστεί από την δολοφονία του Τζέιμς Φόλεϊ», ανέφερε ο Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας τους τζιχαντιστές ως "καρκίνο". Τόνισε δε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τους πολίτες της. «Δεν έχουν ιδεολογία, η ιδεολογία τους είναι χρεοκοπημένη. Αποτυγχάνουν γιατί το μέλλον φτιάχνεται από ανθρώπους οι οποίοι δημιουργούν και όχι από ανθρώπους που καταστρέφουν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.


Οι πολίτες του Ιράκ όπως και της Συρίας πρέπει να συσπειρωθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους μαχητές, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έκανε γνωστό ότι συνομίλησε με την οικογένεια του Φόλεϊ.

Νωρίτερα, το FBI χαρακτήρισε «γνήσιο» το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Τζέιμς Φόλεϊ, που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος GlobalPost.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι προσπαθούν να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι αυθεντικό το βίντεο αυτό.

Ο 40χρονος Φόλεϊ εξαφανίστηκε ενώ κάλυπτε τον πόλεμο στη Συρία, το 2012. Η μητέρα του, Νταϊάν Φόλεϊ, σε ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Τρίτης δήλωσε υπερήφανη για τον γιο της που έδωσε τη ζωή του προσπαθώντας να αποκαλύψει τα δεινά του συριακού λαού.

Βρετανός ο δήμιος του δημοσιογράφου

Επέστρεψε από τις διακοπές του στην Κορνουάλη ο Ντέιβιντ Κάμερον και επέστρεψε στο Λονδίνο, μετά την αποκάλυψη του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, ο οποίος δήλωσε ότι ο τζιχαντιστής που φέρεται να αποκεφάλισε τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ είναι Βρετανός.

«Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Ντάουνινγκ Στριτ και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και ανώτατους αξιωματούχους, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στο Ιράκ και στη Συρία και την απειλή των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, οι ειδικοί που εξέτασαν το βίντεο αναφέρουν ότι «υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να είναι ψεύτικο». Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του BBC, ο Χάμοντ ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι θα συνεχιστεί η ανάλυση του βίντεο του αποκεφαλισμού του Φόλεϊ, ο δήμιος του δημοσιογράφου «πιθανότατα είναι Βρετανός».

Τόνισε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν απίθανο, αφού υπάρχει μεγάλος αριθμός Βρετανών που πολεμούν σε Ιράκ και Συρία στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας είπε εξάλλου ότι η εμπλοκή ενός Βρετανού σε ένα τόσο σοκαριστικό περιστατικό δείχνει πόσο απειλείται η ασφάλεια της Βρετανίας από τους τζιχαντιστές.

Ο Guardian ζήτησε την γνώμη ειδικών οι οποίοι εξέτασαν το βίντεο και – ακούγοντας την προφορά του τζιχαντιστή – ανέφεραν ότι είναι πιθανότατα Βρετανός και μάλιστα από το Λονδίνο.

Βενιζέλος: Ανυπόφορη κατάσταση τρόμου στο Ιράκ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος δήλωσε για την κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ:

«Η εν ψυχρώ εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλει, στο Ιράκ, αποτελεί μία αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας, την οποία ο πολιτισμένος κόσμος αδυνατεί να συλλάβει και να ανεχθεί. Οι δράστες αυτής της ειδεχθούς δολοφονίας δεν θα πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι. Μόνη απάντηση στην τρομοκρατία του παράλογου καθεστώτος που έχει εγκαθιδρύσει το ISIS σε μέρος του Ιράκ μπορεί να είναι η ομόφωνη καταδίκη τέτοιων ενεργειών από το σύνολο των λαών και των κυβερνήσεων και η συνεννόηση όλων των ιρακινών πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να διαμορφώσουν μία ενιαία στάση απέναντι στην απειλή των εξτρεμιστών τρομοκρατών.

Το καθεστώς του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου έχει διαμορφώσει στην περιοχή που ελέγχει μία ανυπόφορη κατάσταση τρόμου για όλους όσους δεν ταιριάζουν ή δεν ταυτίζονται με την άλογη ιδεολογική τους άποψη.

Κύρια θύματα της τρομοκρατίας τους είναι οι κοινότητες των Χριστιανών και των Γιεζιντί, οι οποίες διώκονται απλά και μόνο εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του ιρακινού πληθυσμού, το οποίο αναγκάζεται να υποστεί, για ακόμα μία φόρα, το φόβο, τη βία, την αβεβαιότητα και την παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στο λαό του Ιράκ και ελπίζουμε ότι η κλιμάκωση της βίας και της τρομοκρατίας θα πάψει και θα αποκατασταθεί η ειρηνική συμβίωση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εθνοτικών, θρησκευτικών και κοινωνικών ομάδων της χώρας».

Πηγή: Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v