Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλιάζουν στη φτώχεια τα περίχωρα των μεγαλουπόλεων στις ΗΠΑ

Η συνεχής υποβάθμιση που καταγράφεται στα περίχωρα μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ κρύβεται πίσω από τις ταραχές που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία στο Φέργκιουσον, υποστηρίζει το Bloomberg.

Βουλιάζουν στη φτώχεια τα περίχωρα των μεγαλουπόλεων στις ΗΠΑ

Οι ταραχές που επί μέρες συνεχίζονται στο Φέργκιουσον, μια πόλη ανοικτά του Σεντ Λούις, δείχνουν πώς η φτώχεια μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. 

Όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάζει το Bloomberg, τα περίχωρα των μεγαλουπόλεων στις ΗΠΑ έχουν γίνει η κατοικία της πλειονότητας των φτωχών της υπερδύναμης.

Στο Φέργκιουσον, μια κοινότητα 21.000 κατοίκων, η φτώχεια έχει διπλασιαστεί από το 2000 και αυτή η δυναμική έχει θρέψει την εχθρότητα και τους φυλετικούς διαχωρισμούς.

Αυτές οι προκλήσεις δεν είναι μοναδικό φαινόμενο. Σύμφωνα με έκθεση του Brookings Institution ο φτωχός πληθυσμός αυξάνει με διπλάσιο ρυθμό στα περίχωρα απ’ ό,τι στα κέντρα των πόλεων. Από το Μαϊάμι μέχρι το Ντένβερ η τάση είναι παρόμοια.

«Περάσαμε το λεπτό σημείο στο οποίο η φτώχεια είναι πλέον μεγαλύτερη στα περίχωρα απ’ ό,τι στα κέντρα των πόλεων», δηλώνει η Elizabeth Kneebone, συγγραφέας της έκθεσης. Σε αυτές τις κοινότητες, προσθέτει, βλέπουμε χειρότερη περίθαλψη, εκπαιδευτικό σύστημα που δεν καλύπτει τις ανάγκες και υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας.

Ενώ το εισόδημα στο Φέργκιουσον το 2000 ήταν ανάλογο του μέσου όρου στο Μισούρι, σήμερα είναι 37.500 δολάρια έναντι 47.300 δολαρίων της πολιτείας.

Όσοι βγήκαν στους δρόμους μετά τη δολοφονία του 18χρονου διαμαρτύρονται επίσης για την έλλειψη θέσεων εργασίας και τη δημοτική αρχή που δεν αντανακλά την ποικιλομορφία των κατοίκων. Οι λευκοί κάτοικοι στην πόλη έχουν μειωθεί περισσότερο από 40% από το 2000, αλλά το τοπικό συμβούλιο και η αστυνομία είναι στη συντριπτική πλειονότητα λευκοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v