Νετανιάχου: Στο στόχαστρο οι ηγέτες της Χαμάς

Συνεχίζεται το "κυνήγι" των ηγετών της Χαμάς από το Ισραήλ, που εξετάζει το ενδεχόμενο διεύρυνσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Ανησυχία για την επανάληψη των εχθροπραξιών εκφράζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νετανιάχου: Στο στόχαστρο οι ηγέτες της Χαμάς

Οι δυνάμεις του Ισραήλ θα συνεχίσουν να κυνηγούν τους ηγέτες της Χαμάς, όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας πως «οι διοικητές τρομοκρατικών οργανώσεων είναι νόμιμος στόχος», για να συμπληρώσει ότι «κανένας δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο Τελ Αβίβ, έκανε λόγο για πιθανή επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ κατηγόρησε τους ηγέτες της Χαμάς για χρήση βαρβαρότητας κατά πολιτών, λέγοντας πως είναι το ίδιο με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Όπως είπε, ο πόλεμος στη Γάζα που ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου «θα είναι μια συνεχιζόμενη εκστρατεία» με στόχο την αποκατάσταση «της ηρεμίας και της ασφάλειας» για τους Ισραηλινούς πολίτες.

Ωστόσο, είπε πως βλέπει έναν «νέο διπλωματικό ορίζοντα» εν όψει για το Ισραήλ στην περιοχή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει διπλωματική επαφή με τους Παλαιστίνιους όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Συνεχίζονται οι επιδρομές

Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν και πάλι χθες, μετά από μια δεκαήμερη περίοδο ηρεμίας. Σήμερα μόνο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 14 άνθρωποι από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο περαιτέρω στρατιωτικών ενεργειών στη Γάζα, ενώ ο στρατός ανέφερε πως επιστρατεύει έως και 2.000 εφέδρους.

Σε αεροπορική επιδρομή που έγινε χθες, σκοτώθηκαν η σύζυγος και ο επτά μηνών γιος του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεΐφ, η τύχη του οποίου δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, αν και η Χαμάς υποστηρίζει πως επιβίωσε της επίθεσης.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει επιχειρήσει ήδη πέντε φορές να τον δολοφονήσει.

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως τρεις υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί διοικητές του ένοπλου κλάδου της, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, σκοτώθηκαν σε επιδρομή της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σήμερα τα χαράματα στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Πρόκειται για τον φόνο των πιο υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στον παλαιστινιακό θύλακο, στις 8 Ιουλίου.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ αναφέρουν πως οι τρεις είναι ο Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα, ο Ραέντ αλ-Άταρ και ο Μοχάμεντ Μπαρχούμ.

Οι δύο πρώτοι ήταν μέλη της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης των Ταξιαρχιών, σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή. Ο Αμπού Σαμάλα ήταν ο διοικητής των αλ-Κάσαμ για το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Η Χαμάς απειλεί με επιθέσεις κατά του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ

Η Χαμάς απείλησε ότι θα εκτοξεύσει ρουκέτες κατά του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, ως αντίποινα για τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις που είχαν ως στόχο τον ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης.

Εκπρόσωπός της απηύθυνε έκκληση στις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν τις πτήσεις τους από και προς το Μπεν Γκουριόν.

Πάντως, παρά τις προειδοποιήσεις της Χαμάς, όλες οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή αερολιμενική αρχή.

"Δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στις προσγειώσεις ή στις απογειώσεις. Υπήρξε μια δεκάλεπτη διακοπή των πτήσεων, για λόγους ασφαλείας στους οποίους δεν μπορώ να επεκταθώ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αερολιμενικής αρχής Όφερ Λεφλέρ.

«Ανησυχία» εκφράζει ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την επανάληψη των εχθροπραξιών στη Γάζα και ζήτησε το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να επιτευχθεί επειγόντως μια «βιώσιμη εκεχειρία με διάρκεια».

Το Συμβούλιο ζήτησε επίσης από τις εμπλεκόμενες πλευρές «να αποτρέψουν την κλιμάκωση της κατάστασης και να καταλήξουν σε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v