Στο Λουχάνσκ το ρωσικό κομβόι παρά την αντίδραση του Κιέβου

Για άμεση εισβολή από τη Ρωσία κάνει λόγο το Κίεβο για τα 90 ρωσικά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα χωρίς άδεια. Στο Λουχάνσκ τα φορτηγά. Αποδοκιμάζουν την κίνηση ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Μέρκελ.

Στο Λουχάνσκ το ρωσικό κομβόι παρά την αντίδραση του Κιέβου

Τουλάχιστον 20 ρωσικά φορτηγά που μεταφέρουν φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας έφθασαν σήμερα στο κέντρο του Λουγκάνσκ, το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, που αποτελούσε τον τελικό προορισμό τους, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας τοπικός αξιωματούχος.

«Περίπου 20 φορτηγά KamAZ εισήλθαν στο Λουγκάνσκ προερχόμενα από τη ρωσική μεθόριο. Τα φορτηγά αυτά τα είδαν στο δρόμο Ομπορόνα» στο κέντρο της πόλης δήλωσε ένας αξιωματούχος της περιφερειακής διοίκησης που πρόσκειται στο Κίεβο, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Νωρίτερα σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου των ανταρτών είχε επιβεβαιώσει την άφιξη στο Λουγκάνσκ της ανθρωπιστικής οχηματοπομπής από τη Ρωσία.

«Είναι αλήθεια, τα πρώτα οχήματα έχουν φθάσει στο Λουγκάνσκ» είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ο εκπρόσωπος τύπου Κοντσαντίν Κνιρίκ.

Από την πλευρά του ένας υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης υποστήριξε σήμερα ότι η Μόσχα δεν έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο στέλνοντας την οχηματοπομπή στην Ουκρανία.

«Ενεργούμε σε πλήρη συμφωνία με τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Δε μπορούμε να αποδεχθούμε και δεν θα αποδεχθούμε την καταστροφική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άνθρωποι στη νοτιανατολική Ουκρανία» τόνισε.

Για εισβολή κάνει λόγο το Κίεβο

Για "άμεση" εισβολή από τη Ρωσία έκανε λόγο ο ο επικεφαλής της ουκρανικής εθνικής ασφάλειας. «Πέρασαν στην Ουκρανία χωρίς άδεια ή συμμετοχή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ή των (Ουκρανών) συνοριοφυλάκων», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού Αντρί Λισένκο.

«Το θεωρούμε άμεση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε σε ξεχωριστή του ανακοίνωση προς τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων εθνικής ασφάλειας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο.

Ο ίδιος πάντως τόνισε πως η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσει βία κατά του κομβόι αυτού, καθώς επιθυμεί να αποφύγει τις "προβοκάτσιες". Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι η Ρωσία θα πρέπει να φέρει την ευθύνη για ό,τι συμβεί στα φορτηγά αυτά.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα πως φόβοι για την ασφάλεια την εμπόδισαν να συνοδεύσει τα φορτηγά που πέρασαν τα σύνορα. "Η ρωσική αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει βοήθεια εισήλθε στην Ουκρανία, αλλά δεν τη συνοδεύουμε λόγω της ασταθούς κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια", αναφέρεται σε καταχώριση της ΔΕΕΣ στο Twitter.

"Η αυτοκινητοπομπή άρχισε να κινείται μόνη της, χωρίς τη συναίνεση της ουκρανικής πλευράς και χωρίς να συνοδεύεται από τον Ερυθρό Σταυρό", δήλωσε η ουκρανική κυβερνητική πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται.

Έντονες αντιδράσεις από Ε.Ε., ΗΠΑ, ΝΑΤΟ 

H εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τόνισε ότι αποδοκιμάζει την απόφαση της Ρωσίας να εισέλθει η ρωσική φάλαγγα σε ουκρανικό έδαφος χωρίς τη συναίνεση της Ουκρανίας και χωρίς τη συνοδεία του Ερυθρού Σταυρού. "Η απόφαση της Ρωσίας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των ουκρανικών συνόρων", σημείωσε, καλώντας τη Μόσχα να ανατρέψει την απόφασή της.   

Σε ανακοίνωσή του, το Πεντάγωνο τονίζει ότι οι ΗΠΑ "ανησυχούν ιδιαίτερα" για την κίνηση του ρωσικού κομβόι εντός των ουκρανικών συνόρων και καλεί τη Μόσχα να το αποσύρει άμεσα. 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν υπογράμμισε ότι "καταδικάζει" την είσοδο του ρωσικού αποκαλούμενου "ανθρωπιστικού" κομβόι στην Ουκρανία ως ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Μόσχας. "Οι ενέργειες της Ρωσίας το μόνο που κάνουν είναι να κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή, την οποία η ίδια η Ρωσία δημιούργησε και συνεχίζει να τροφοδοτεί", υπογράμμισε.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως απόψε για να συζητήσει το θέμα του ρωσικού κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και πέρασε σε ουκρανικό έδαφος χωρίς την έγκριση του Κιέβου, το οποίο από την πλευρά του χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή "εισβολή" εκ μέρους της Ρωσίας.

Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας με θέμα συζήτησης την είσοδο των ρωσικών φορτηγών στην Ουκρανία, που κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά "σαφή παραβίαση" των ρωσοουκρανικών συνόρων.

Επικοινωνία Πούτιν με Μέρκελ

Η Ρωσία δεν μπορούσε να περιμένει άλλο και αποφάσισε να στείλει το κομβόι των φορτηγών με την ανθρωπιστική βοήθεια μέσα στην Ουκρανία, τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Άγκελα Μέρκελ. 
 
Παράλληλα, ο ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε "σοβαρές ανησυχίες" για την στρατιωτική κλιμάκωση που παρατηρείται στην ανατολική Ουκρανία. 
 
Σύμφωνα με πηγές του Reuters στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν και η Μέρκελ συζήτησαν τις πρωτοβουλίες στις οποίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι χώρες τους για να υπάρξει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v