Ποροσένκο: Πρόγραμμα $3 δισ. για εξοπλισμό του στρατού

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως η χώρα θα βρίσκεται υπό διαρκή στρατιωτική απειλή. Πιέσεις Μέρκελ για ειρηνευτική λύση και υπόσχεση για βοήθεια 500 εκατ. ευρώ. Βομβαρδισμός στο κέντρο του Ντονέτσκ.

Ποροσένκο: Πρόγραμμα $3 δισ. για εξοπλισμό του στρατού

Η Ουκρανία θα βρίσκεται υπό διαρκή στρατιωτική απειλή για το προβλέψιμο μέλλον, δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός Πέτρο Ποροσένκο, ανακοινώνοντας δαπάνες ύψους 40 δις. γρίβνια (3 δις. δολαρίων) για τον επανεξοπλισμό του ουκρανικού στρατού το διάστημα 2015-2017.

«Είναι ξεκάθαρο ότι στο προβλέψιμο μέλλον, δυστυχώς, μια διαρκής στρατιωτική απειλή θα αιωρείται πάνω από την Ουκρανία. Πρέπει όχι μόνο να μάθουμε να ζούμε με αυτό, αλλά να είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία της χώρας μας», δήλωσε.

Χθες Σάββατο μετέβη στο Κίεβο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με τον Ποροσένκο δήλωσε πως η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να λυθεί, μόνο όμως αν γίνει αυστηρότερος ο έλεγχος στα ουκρανορωσικά σύνορα, αλλά και αν και οι δυο εμπλεκόμενες πλευρές κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Πρέπει να υπάρχουν δυο πλευρές για να υπάρξει επιτυχία. Δεν μπορείς να επιτύχεις ειρήνη από μόνος σου. Ελπίζω πως οι συνομιλίες με τη Ρωσία θα οδηγήσουν σε επιτυχία», τόνισε η Μέρκελ.

«Τα σχέδια είναι στο τραπέζι... τώρα πρέπει να ακολουθήσει δράση», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει επίσης ανάγκη να υπάρξει εκεχειρία στην οποία θα έχουν συμφωνήσει και οι δυο πλευρές.

Η Μέρκελ, η οποία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μεσολάβηση για εξεύρεση λύσης στην κρίση, σημείωσε πως το βασικό εμπόδιο για μια εκεχειρία μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών που μάχονται στα ανατολικά της χώρας, είναι η έλλειψη ελέγχου στα σύνορα των δυο χωρών.

Η ίδια, σύμφωνα με την Deutsche Welle, εξέφρασε επίσης την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να αναλάβει πιστωτικές εγγυήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία υποδομών που αφορούν κυρίως την ενεργειακή τροφοδοσία της Ουκρανίας. Άλλα 25 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε υποδομές για τους πρόσφυγες.

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, μετά τη συνάντησή του με την Μέρκελ, είπε πως είναι έτοιμος να εργαστεί με την Ευρώπη ώστε να φέρει την ειρήνη στη χώρα του, τόνισε όμως πως η Ουκρανία δεν θα θυσιάσει ποτέ έδαφος ή την ανεξαρτησία της.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των δυο ηγετών, ο Ποροσένκο είπε ως η ειρήνη μπορεί να έρθει γρήγορα στη χώρα του όταν οι ένοπλοι αυτονομιστές και «οι ξένοι μισθοφόροι» -εννοώντας από τη Ρωσία- απομακρυνθούν.

«Η ουκρανική πλευρά και οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να φέρουμε ειρήνη- όχι όμως με τίμημα την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», τόνισε.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας πρόκειται να συναντηθούν στο Μινσκ στις 26 Αυγούστου, με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

Βομβαρδισμός στο κέντρο του Ντονέτσκ

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία συνεχίζει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στα ανατολικά της χώρας. Νωρίτερα το πρωί, νοσοκομείο επλήγη στη διάρκεια βομβαρδισμού στο κέντρο του Ντονέτσκ, που αποτελεί προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Μέλη του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου Καλίνινα δήλωσαν ότι υπήρξαν τραυματισμοί κατά τον βομβαρδισμό αυτό. Το νεκροτομείο και δύο κτίρια του νοσηλευτηρίου επλήγησαν. Δεκάδες ασθενείς οδηγήθηκαν στα υπόγεια των εγκαταστάσεων, ορισμένοι μεταφέρθηκαν με φορεία.

Ισχυρότατες εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 06.30 σήμερα το πρωί. Εδώ και μέρες γίνονται συχνότεροι οι βομβαρδισμοί κοντά στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v