Έκκληση από Ιράκ και Ιράν για παγκόσμια δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν εξέφρασε την στήριξή του προς τις προσπάθειες του Ιράκ να καταστείλει το Ισλαμικό Κράτος. Για ανάγκη διεθνούς προσπάθειας ώστε να καταστραφεί η οργάνωση κάνουν λόγο Ιράκ και Ιράν.

Έκκληση από Ιράκ και Ιράν για παγκόσμια δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους

Την ανάγκη για διεθνείς ενέργειες ώστε να καταστραφούν οι Σουνίτες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας, τόνισε ο ιρακινός εντολοδόχος πρωθυπουργός Χαιντέρ αλ Αμπαντί, στις επαφές που είχε με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαωάντ Ζερίφ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ιρανός ΥΠΕΞ επανέλαβε την στήριξη της Τεχεράνης για την εδαφική ακεραιότητα του ιράκ και για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο Αμπαντί τόνισε την παρουσία πολλών κινδύνων στην περιοχή ως αποτέλεσμα της ύπαρξης της τρομοκρατικής συμμορίας του Ισλαμικού Κράτους που απαιτεί περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες για να εξολοθρευτεί αυτή η τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε το γραφείο του ιρακινού πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τον Ζαρίφ.

Η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση της Βαγδάτης και στους δυτικούς συμμάχους, οδηγώντας μάλιστα τις ΗΠΑ να αποφασίσουν για πρώτη φορά από το 2011 –όταν οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής αποχώρησαν από τη χώρα- την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων στο Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος, που απαρτίζεται από Σουνίτες Μουσουλμάνους, θεωρεί ότι οι Σιίτες Μουσουλμάνοι είναι άπιστοι που τους αξίζει να πεθάνουν. Παράλληλα, έχει προχωρήσει σε διώξεις χιλιάδων ακόμα μη Μουσουλμάνων.

Ο Αμπαντί αναζητά τώρα στήριξη από τους Σουνίτες και τους Κούρδους ώστε να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος, κίνηση που επαίνεσε ο Ζαρίφ.

«Είμαστε πολύ άνετοι με τη δημοκρατική διαδικασία στο Ιράκ η οποία έχει φθάσει στο λογικό αποτέλεσμα μέσω της επιλογής του εντολοδόχου πρωθυπουργού Χαϊντέρ αλ Αμπαντί να σχηματίσει μια περιεκτική κυβέρνηση που θα απαρτίζεται από όλες τις ιρακινές σέκτες», ανέφερε ο Ζαρίφ.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας. Το Ιράν στηρίζει την ενότητα του Ιράκ και την σταθεροποίηση της ασφάλειας και το θεωρεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της», συμπλήρωσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v