Πορτογαλία: Διευρύνθηκε το έλλειμμα το επτάμηνο

Στα 5,8 δισ. ευρώ ανήλθε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας το επτάμηνο του 2014, διευρυμένο κατά 7% σε σχέση με το 2013. Το υπουργείο Οικονομικών απέδωσε την αύξηση στην πρόωρη καταβολή του επιδόματος αδείας και σε καθυστερήσεις στις περικοπές δαπανών.

Πορτογαλία: Διευρύνθηκε το έλλειμμα το επτάμηνο

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου ήταν 7% υψηλότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανέφερε ότι η διεύρυνση του ελλείμματος οφείλεται στην πρόωρη καταβολή επιδόματος αδείας στους δημόσιους υπαλλήλους, σε καθυστερήσεις στην περικοπή δαπανών και στους υψηλότερους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης.

Το συνολικό έλλειμμα ανήλθε στα 5,8 δισ. ευρώ, καθώς οι δαπάνες για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων ήταν 9% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2013. Όπως ανέφερε το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών, την περασμένη χρονιά η κυβέρνηση κατέβαλε το επίδομα αδείας τον Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα τα έσοδα από φόρους την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2014 αυξήθηκαν κατά 4%, υπερβαίνοντας τον στόχο.

Εν τω μεταξύ, το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά 20% στα 966 εκατ. ευρώ.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απέρριψε τον Μάιο μια σειρά από μέτρα λιτότητας, δημιουργώντας εμπόδια στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ωστόσο η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει κερδίσει έκτοτε την έγκριση του δικαστηρίου για άλλες περικοπές, μεταξύ των οποίων και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. 

Την περασμένη εβδομάδα η Fitch ανέφερε ότι η τελευταία απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 14 Αυγούστου «μειώνει τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους στην συνέχιση της προσαρμογής και διατηρεί τη χώρα σε τροχιά επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων για το 2014».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v