JPMorgan AM: Κλειδί για τις αγορές οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

Έως τα τέλη Ιουλίου ο δείκτης VIX της μεταβλητότητας είχε αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, σημειώνει ο οίκος. Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου σημειώθηκε μια μαζική εκποίηση στις αναδυόμενες αγορές, τονίζει.

JPMorgan AM: Κλειδί για τις αγορές οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

Η μεταβλητότητα επανήλθε στις αγορές τον Ιούλιο, καθώς πολλοί παράγοντες επέτειναν τη νευρικότητα στις αγορές, σημειώνει η JP Morgan Asset Managment. Οπως αναφέρει, χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας.

Ο σημαντικότερος παράγοντας, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Η ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική συγκράτησε τη μεταβλητότητα στις αγορές και εξηγεί γιατί οι αγορές δεν αντέδρασαν στην αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων νωρίτερα τον Ιούλιο. Καθώς όμως αλλάζουν οι εκτιμήσεις για τη χρονική στιγμή που θα αυξηθούν τα επιτόκια, η μεταβλητότητα παρεισέφρησε και πάλι στις αγορές. Έως τα τέλη Ιουλίου ο δείκτης VIX της μεταβλητότητας είχε αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, ενώ η απόδοση των ομολόγων υψηλής απόδοσης αυξήθηκε απότομα καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες για τη ρευστότητα των αγορών σε περίπτωση που άρχιζε η άνοδος των επιτοκίων.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου σημειώθηκε μια μαζική εκποίηση στις ανεπτυγμένες αγορές η οποία εξουδετέρωσε τα κέρδη που είχαν επιτευχθεί νωρίτερα. Ο δείκτης MSCI World σημείωσε πτώση κατά 0,8% στη διάρκεια του μήνα, ενώ οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων επίσης κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα και ο δείκτης Barclays Global Aggregate μειώθηκε πλησιάζοντας το 1%. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών, αντιθέτως, κατέγραψαν άνοδο 3,1% καθώς βελτιώθηκε η επενδυτική ψυχολογία έναντι της Κίνας (συνολικές αποδόσεις σε εγχώριο νόμισμα).

Η εικόνα στις ΗΠΑ

Η οικονομία των ΗΠΑ ανέκαμψε το δεύτερο τρίμηνο με επέκταση 4% σε ετησιοποιημένη βάση. Τα επίσημα στοιχεία ήταν αυξημένα λόγω της εκ νέου ανάπτυξης των αποθεμάτων. Ωστόσο, η υποκείμενη τάση της οικονομικής ανάπτυξης είναι εύρωστη. Τα αναθεωρημένα ιστορικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν κατέδειξαν ότι η πορεία της οικονομίας ήταν καλύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, με ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για το 2013. Οι καλύτερες σφυγμομετρήσεις στον κόσμο των επιχειρήσεων και της κατανάλωσης υποδεικνύουν ότι η σημερινή δυναμική λογικά θα διατηρηθεί έως το τέλος του έτους.

Τα καλά επίπεδα του δείκτη Κόστους Απασχόλησης μετέθεσαν σε πιο σύντομο χρόνο τις προβλέψεις για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), κάτι που όμως αντιστράφηκε γρήγορα καθώς η ανεργία κινήθηκε αντίθετα με τις εκτιμήσεις της αγοράς και αυξήθηκε ελαφρώς στο 6,2% τον Ιούλιο, ενώ η αύξηση των μισθών ήταν υποτονική. Όσο η Fed εξακολουθεί να εντοπίζει κάποια στασιμότητα στην οικονομία, αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις και διαφοροποιείται η στάση της κεντρικής τράπεζας ως προς τους πτωτικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό.

Εν τω μεταξύ, τα πιο εύρωστα θεμελιώδη στοιχεία των επιχειρήσεων λογικά θα στηρίξουν τις αμερικανικές μετοχικές αγορές. Την περίοδο ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων φαίνεται ότι η κερδοφορία θα φτάσει και πάλι σε επίπεδα ρεκόρ. Κατά τη στιγμή σύνταξης του παρόντος, 81% των εταιρειών του S&P 500 βάσει της κεφαλαιοποίησης της αγοράς έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα και σχεδόν 70% των εταιρειών κατέγραψαν κέρδη που υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η ευρωζώνη

Η οικονομία της ευρωζώνης εξακολούθησε να κινείται σε θετική κατεύθυνση, σταθερά αν και αργά, καθώς ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της περιοχής αυξήθηκε στο 54,0 τον Ιούλιο, διατηρούμενος χωρίς δυσκολία υψηλότερα από τα επίπεδα που σηματοδοτούν επέκταση της οικονομίας. Τα στοιχεία για τις επιμέρους χώρες δεν ήταν όλα εξίσου ενθαρρυντικά, ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να βραδυπορεί. Εν τω μεταξύ, η ανεργία στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 11,5% τον Ιούνιο και υπήρξαν ενθαρρυντικές ενδείξεις για την Ισπανία και την Ιταλία, παρά τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και στις δύο χώρες.

Η έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό επισήμανε μια βελτίωση τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση πιστώσεων. Ωστόσο, το επίπεδο αύξησης των πιστώσεων στην ευρωζώνη είναι τραγικά χαμηλό και, καθώς τα αποτελέσματα της συνολικής εκτίμησης της ΕΚΤ θα ανακοινωθούν μετά από κάποιους μήνες, είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει απότομη αύξηση της πιστωτικής δραστηριότητας.

Ο πληθωρισμός διατηρείται σαφώς χαμηλότερα από το μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ και τον Ιούλιο μειώθηκε στο 0,4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν λαμβάνει υπόψη τα τρόφιμα και την ενέργεια που συνιστούν ασταθή στοιχεία του δείκτη τιμών, παρέμεινε αμετάβλητος. Θετικά για την ΕΚΤ θα λειτουργήσει η πρόσφατη υποτίμηση του ευρώ, καθώς αμβλύνει εν μέρει την πίεση προς την κεντρική τράπεζα για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων νομισματικής χαλάρωσης στο άμεσο μέλλον.

Τα καλύτερα στοιχεία για την οικονομία αντισταθμίστηκαν από τις εξελίξεις στο θέμα της Ρωσίας. Οι αρχικές αντιδράσεις των αγορών στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήταν συγκρατημένες, καθώς οι αγορές τις εξέλαβαν ως λιγότερο αυστηρές σε σχέση με τις προβλέψεις. Ωστόσο, το κλίμα άλλαξε γρήγορα και σχεδόν όλες οι μετοχικές αγορές της Ευρώπης σημείωσαν πτώση προς τα τέλη του μήνα.

Η Γερμανία επλήγη περισσότερο εν συγκρίσει με τις περισσότερες αγορές, λόγω των στενών εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι κυρώσεις αναμένεται να επιφέρουν μια περιορισμένης έκτασης -αλλά ανεπιθύμητη- επιβάρυνση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επακριβώς ο πλήρης αντίκτυπος, ο οποίος θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της εφαρμογής των κυρώσεων.

Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου κατέδειξαν ότι η οικονομία ανέκτησε το χαμένο έδαφος μετά τις απώλειες που υπέστη κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο, ενδέχεται να αναπτυχθούν πιέσεις καθώς η πλεονάζουσα δυναμικότητα στην οικονομία εξαλείφεται γρήγορα και στη διάρκεια του μήνα ενισχύθηκε το ενδεχόμενο να επέλθει μεταβολή των επιτοκίων νωρίτερα του αναμενομένου.

Οι αναδυόμενες αγορές υπεραπέδωσαν έναντι των ανεπτυγμένων τον Ιούλιο, αν και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απότομη άνοδο της αγοράς της Κίνας καθώς οι δείκτες για τη Λατινική Αμερική και τη Ρωσία επιβάρυναν τον δείκτη στο σύνολό του. Η κινεζική οικονομία φαίνεται να έφθασε στα κατώτατα επίπεδά της, μετά την ανακοίνωση για οικονομική ανάπτυξη 7,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι. Η επενδυτική ψυχολογία ως προς τη συγκεκριμένη χώρα βελτιώθηκε χάρη στα μικρά κίνητρα που δόθηκαν, τη μείωση των περιορισμών στην αγορά ακινήτων και την ανάκαμψη των οικονομικών συνθηκών παγκοσμίως. Ο δείκτης MSCI China κατέγραψε άνοδο 8% τον Ιούλιο.

Παρά την αυξημένη νευρικότητα και τις γεωπολιτικές εντάσεις, ο χρυσός -που χαρακτηριστικά θεωρείται ασφαλής επιλογή- σημείωσε πτώση στη διάρκεια του μήνα και η τιμή του διαμορφώθηκε στα 1.250 δολάρια η ουγγιά, ενώ πτώση σημείωσε και η τιμή του πετρελαίου φθάνοντας στα 107 δολάρια το βαρέλι. Παρά τις εντεινόμενες συγκρούσεις στο Ιράκ, η παραγωγή και οι εξαγωγές δεν επηρεάστηκαν, ενώ η παραγωγή της Λιβύης αυξήθηκε. Ωστόσο, τα βιομηχανικά μέταλλα, όπως το αλουμίνιο και ο χαλκός, κινήθηκαν ανοδικά χάρη στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης λόγω της βελτιούμενης κινεζικής οικονομίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v