Ρωσία: "Κατά λάθος" μπήκαν οι αλεξιπτωτιστές στην Ουκρανία

Πηγή από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχθηκε πως Ρώσοι αλεξιπτωτιστές είχαν εισέλθει σε ουκρανικό έδαφος, αποδίδοντας το περιστατικό σε λάθος, ενώ ανέφερε πως και Ουκρανοί στρατιώτες έχουν περάσει κατά καιρούς τα σύνορα με τη Ρωσία.

Ρωσία: Κατά λάθος μπήκαν οι αλεξιπτωτιστές στην Ουκρανία

Οι Ρώσοι στρατιώτες που συνελήφθησαν στην Ουκρανία είχαν περάσει τα σύνορα... κατά λάθος, λέει η Ρωσία.
Νωρίτερα, η Ουκρανία είχε ανακοινώσει πως συνέλαβε 10 αλεξιπτωτιστές, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα δηλώσεις τους. Ένας εξ αυτών ακούγεται να λέει πως «δεν είναι δικός μας αυτός ο πόλεμος».

Το περιστατικό σημειώνεται λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Μινσκ.

Όπως μεταδίδει το BBC, πηγή από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι «οι στρατιώτες πράγματι συμμετείχαν σε περιπολία στα ρωσοουκρανικά σύνορα, τα πέρασαν κατά λάθος σε ένα τμήμα που δεν είχε σήμανση, και απ' όσο γνωρίζουμε δεν προέβαλαν αντίσταση στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας όταν συνελήφθησαν».

Η ίδια πηγή ανέφερε πως περίπου 500 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν περάσει τα σύνορα κατά καιρούς. «Δεν δώσαμε πολλή δημοσιότητα στο θέμα. Απλώς επιστρέψαμε όλους όσοι ήθελαν να επιστρέψουν σε ουκρανικό έδαφος σε ασφαλή σημεία».

Νωρίτερα, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει δέκα Ρώσους στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία και τους ανακρίνει στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας.

«Έχει ανοίξει διαδικασία ποινικής έρευνας για παράνομη διέλευση των συνόρων από οπλισμένους Ρώσους πολίτες» αναφέρει η ουκρανική πλευρά.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας, οι αλεξιπτωτιστές της 98ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, που έχει την έδρα της στην κεντρική Ρωσία, συνελήφθησαν κοντά στο ουκρανικό χωριό Ντζερκάλνε, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ντονέτσκ, που είναι το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Σύμφωνα με τη SBU, οι Ρώσοι στρατιώτες δήλωσαν ότι εστάλησαν στη ρωσική περιοχή του Ροστόφ, στα σύνορα της Ρωσίας με τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Η ανακοίνωση των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας δεν διευκρίνισε πότε συνελήφθησαν οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Βαλερί Γκιουλετέι, έγραψε αργά το βράδυ στη σελίδα του στο Facebook ότι η σύλληψη των στρατιωτών έγινε χθες.

«Σήμερα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν πολλούς Ρώσους στρατιώτες», ανέφερε ο υπουργός.

«Επισήμως, συμμετέχουν σε ασκήσεις σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, θα συμμετάσχουν σε στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», συμπλήρωσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v