Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς έσκασε η φούσκα της ρωσικής τουριστικής βιομηχανίας

Το κύμα πτωχεύσεων τουριστικών πρακτόρων στη Ρωσία και οι επιπτώσεις. Εκτιμήσεις για μείωση της ζήτησης για τουριστικά θέρετρα εξωτερικού κατά 20-25%. Ξεκινούν έρευνες για... κατασκευασμένες χρεοκοπίες οι αρχές.

Πώς έσκασε η φούσκα της ρωσικής τουριστικής βιομηχανίας

Αυτό το καλοκαίρι έσκασε μία φούσκα: της ρωσικής τουριστικής βιομηχανίας, που επλήγη από μια κρίση-αστραπή. σε τρεις εβδομάδες, χρεοκόπησαν οκτώ tour operators.

Το κύμα των πτωχεύσεων άρχισε στα μέσα Ιουλίου, όταν ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας ενός από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους tour operators στη Ρωσία, της εταιρείας Neva.

Το τουριστικό πρακτορείο, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, εξυπηρετούσε περισσότερους από 720 χιλιάδες τουρίστες ετησίως με δικές του πτήσεις charter, στους περισσότερους από τους πιο δημοφιλείς παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς. Κατά την κήρυξη της πτώχευσής της, η εταιρεία είχε στείλει σε διακοπές στο εξωτερικό 7.000 άτομα. Η κρίση κορυφώθηκε όταν κατέρρευσε η εταιρεία Labirint, που επηρέασε άμεσα περίπου 60.000 τουρίστες.

Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης δεν άργησαν να φανούν.Οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στα περισσότερα ευρωπαϊκά και ασιατικά θέρετρα άρχισαν να μειώνονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ζήτηση για ταξίδια σε τουριστικά θέρετρα στο εξωτερικό μειώθηκε κατά 20%-25%. Η ανασφάλεια άρχισε να κυριεύει τους καταναλωτές-τουρίστες οι οποίοι άρχισαν να φοβούνται ότι θα ξεμείνουν στο εξωτερικό από χρήματα, είτε λόγω του κινδύνου πτώχευσης του τουριστικού τους γραφείου, είτε επειδή οι δυτικές κυρώσεις θα πλήξουν την τράπεζά τους, κατά συνέπεια και τη δυνατότητα χρήσης της πιστωτικής τους κάρτας. Ως γνωστόν, οι αμερικανικές κυρώσεις δημιούργησαν πολλά προβλήματα στη Visa και στη Master που είχαν εκδώσει οι ρωσικές τράπεζες.

Στην πραγματικότητα, η κρίση μπορεί να χαρακτηριστεί σκάσιμο της ρωσικής τουριστικής φούσκας. Στη ρωσική τουριστική βιομηχανία το περιθώριο κέρδους είναι χαμηλό, κατά μέσο όρο 3,5%, ενώ πολλά τουριστικά γραφεία προαγοράζουν μπλοκ θέσεων σε πτήσεις τσάρτερ και κλείνουν μεγάλο αριθμό δωματίων στα ξενοδοχεία, υπερεκτιμώντας τον όγκο της τουριστικής κίνησης. Έτσι, η υποχώρηση της ζήτησης οδήγησε σε κραχ.

Ωστόσο, υπάρχει μία ακόμη εκδοχή: ότι οι πτωχεύσεις ήταν σκόπιμα κατασκευασμένες και ότι ένας αριθμός από τους επιχειρηματίες που πτώχευσαν πολύ απλά ήθελε να βγει έξω από μια μη κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση πέντε ποινικών υποθέσεων που αφορούν τη δραστηριότητα τουριστικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των πρακτορείων Neva και Labirint. Ήδη, διενεργούνται οι σχετικοί έλεγχοι σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v