Συμφωνία Χαμάς-Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα

Σε συμφωνία για εκεχειρία διαρκείας στη Γάζα και μερική άρση του αποκλεισμού κατέληξαν Χαμάς και Ισραήλ. Σε ισχύ από τις 19:00 ώρα Ελλάδας. Η Ουάσινγκτον στηρίζει πλήρως τη συμφωνία και καλεί σε συμμόρφωση με τους όρους.

Συμφωνία Χαμάς-Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα

Το Ισραήλ και η Χαμάς ανακοίνωσαν την Τρίτη πως κατέληξαν σε συμφωνία για εκεχειρία διαρκείας στη Γάζα, μετά από επτά εβδομάδες συγκρούσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ από τις 19:00 ώρα Ελλάδας. Όπως ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο, το Ισραήλ συμφώνησε να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και οικοδομικών υλικών στη Γάζα. «Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για άλλα ζητήματα θα συνεχιστούν για ένα μήνα μετά την έναρξη της εκεχειρίας που θα ξεκινήσει στις 19:00» σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η επίτευξη συμφωνίας ανακοινώθηκε επίσημα από αξιωματούχους της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας δηλώσεις εκπροσώπου της Χαμάς.

«Ανακοινώνω την αποδοχή από την Παλαιστινιακή ηγεσία της έναρξης της εκεχειρίας» ανακοίνωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. «Είμαστε σήμερα εδώ για να ανακοινώσουμε την νίκη της αντίστασης, τη νίκη της Γάζας, με την βοήθεια του Θεού και την αποφασιστικότητα του λαού μας» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος, Σάμι Αμπού Ζούχρι. 

«Αποδεχτήκαμε για άλλη μια φορά την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία» ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος. «Η εκεχειρία είναι διαρκείας και βασίζεται στην αρχική πρόταση που δεχτήκαμε στις 15 Ιουλίου» σημείωσε. 

ΗΠΑ: Στηρίζουν πλήρως την συμφωνία

Η αμερικανική κυβέρνηση «στηρίζει πλήρως» τη συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα στην οποία κατέληξαν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου την 50ή ημέρα των συγκρούσεων, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζένιφερ Ψάκι.

«Στηρίζουμε πλήρως την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός» τόνισε η ίδια.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Ουάσιγκτον επιπλέον προέτρεψε τις δύο πλευρές να συμμορφωθούν με τους όρους της συμφωνίας.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν πλήρως (. . .) προς τους όρους (της συμφωνίας) και ελπίζουμε ότι η κατάπαυση του πυρός θα αποδειχθεί διαρκής και βιώσιμη» επισήμανε η Ψάκι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Την θεωρούμε (σ.σ. την εκεχειρία) μία ευκαιρία, όχι μία βεβαιότητα» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε επίγνωση του γεγονότος αυτού και θα προχωρήσουμε έχοντας τα μάτια μας ορθάνοιχτα» προσέθεσε η Ψάκι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v