Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόρος: Στο πλευρό της Αργεντινής στη μάχη με τους «γύπες»

Την αμερικάνικη τράπεζα που δεν κατέβαλε το ποσό που κατέθεσε η Αργεντινή για την πληρωμή πιστωτών έχει μηνύσει ο Τζορτζ Σόρος. Ζητά να μην εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστή Γκριέζα για τα ομόλογα που δεν υπάγονται στο αμερικάνικο δίκαιο.

Σόρος: Στο πλευρό της Αργεντινής στη μάχη με τους «γύπες»

Ο Tζορτζ Σόρος εμφανίζεται ως υπέρμαχος της Αργεντινής στην διαμάχη με τα hedge funds «γύπες», αποκαλύπτει αγωγή που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Quantum Partners LP της οικογένειας των εταιρειών του Σόρος, έχει ταχθεί στο πλευρό ομάδας επενδυτών που έχουν μηνύσει την Bank of New York Mellon γιατί δεν κατέλαβε το ποσό των 298 εκατ. δολαρίων σε κατόχους ομολόγων της Αργεντινής. Με βάση τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο, στην ομάδα των επενδυτών περιλαμβάνεται και η Hayman Capital Management του Κάιλ Μπας.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται η απόφαση αμερικάνικου δικαστηρίου, με βάση την οποία η Αργεντινή δεν μπορεί να πληρώσει τους κατόχους αναδιαρθρωμένων ομολόγων αν δεν αποζημιώσει πρώτα κερδοσκοπικά funds που ζητούν την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τους.

Η ομάδα των επενδυτών υποστηρίζει πως ενώ η απόφαση εμποδίζει την Bank of New York Mellon να κάνει οποιαδήποτε πληρωμή μέχρι να λάβουν την αποζημίωση τους τα funds που έχουν μηνύσει την Αργεντινή, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ομόλογα που δεν υπάγονται στο δίκαιο των ΗΠΑ.

«Η πληρωμή των τόκων μας υπάγεται στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου, που δεν έχει λάβει απόφαση» ανέφερε ο κ. Μπας. «Μέχρι να υπάρξει αντίστοιχη απόφαση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, μας οφείλουν τις πληρωμές των τόκων» πρόσθεσε.

Στην αγωγή που έχει υποβληθεί στο βρετανικό δικαστήριο οι Σόρος και Μπας ισχυρίζονται πως η μονάδα της Bank of New York Mellon στο Λονδίνο «έδρασε για να προστατέψει τα συμφέροντα της, χωρίς αναφορά στα συμφέροντα των δικαιούχων».

Η ομάδα των επενδυτών ζητά από το δικαστήριο να επιτρέψει στην αμερικάνικη τράπεζα να καταβάλει τα χρήματα στους κατόχους των ομολόγων της Αργεντινής σε ευρώ και να την αποτρέψει να κάνει οτιδήποτε άλλο με τα χρήματα.

Σημειώνεται ότι ο Σόρος έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην χώρα της Λατινικής Αμερικής. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν μέλος ομάδας επενδυτών που εξαγόρασαν την εταιρεία real estate IRSA Inversiones y Representaciones SA.

Σύμφωνα με την εφημερίδα BAE της Αργεντινής ο Σόρος συναντήθηκε πέρυσι με την πρόεδρο Κίχνερ για να συζητήσουν για επενδύσεις στη χώρα. Εν τω μεταξύ το Soros Fund Management διπλασίασε το μερίδιο του στην πετρελαϊκή YPF.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v