Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: «Ιδιωτικό» QE ετοιμάζει ο Μάριο Ντράγκι

Την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές ABS προβλέπει ο γερμανικός οίκος. Γιατί πιστεύει ότι επισπεύδονται οι ανακοινώσεις για ποσοτική χαλάρωση και γιατί δεν αναμένει αγορές κρατικών ομολόγων.

Deutsche Bank: «Ιδιωτικό» QE ετοιμάζει ο Μάριο Ντράγκι

Η ομιλία του Μάριο Ντράγκι στο Jackson Hole ήταν σημαντική, σημειώνει η Deutsche Bank σε ανάλυσή της. Αν και παραδέχεται ότι είναι δύσκολο, θεωρεί πολύ πιθανό ο επικεφαλής της ΕΚΤ να ανακοινώσει ακόμα και την προσεχή Τετάρτη ένα «ιδιωτικό» πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε κλασικό πρόγραμμα QE, όπως για παράδειγμα η FED, με αγορές κρατικών ομολόγων αλλά θα προτιμήσει να αγοράσει τίτλους ABS (Asset Backed Securities) παράλληλα με την παροχή χαμηλής ρευστότητας μέσω των δανείων (TLTRO). Εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν θα αποκλείσει την πιθανότητα αγοράς κρατικών τίτλων, ωστόσο μια τέτοια κίνηση έχει πολιτικές, νομικές και τεχνικές δυσκολίες.

Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, το πρόγραμμα QE αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2015, καθώς η ΕΚΤ δεν θα διακινδυνεύσει να πέσει στην παγίδα αποπληθωρισμού. Οι λόγοι που θα επιταχύνουν τις εξελίξεις είναι πολλοί:

* Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την πραγματική οικονομία (στασιμότητα ΑΕΠ το β’ τρίμηνο στην ευρωζώνη, δείκτης PMI Αυγούστου).

* Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή συνεχίζει να κινείται κάτω από τους στόχους. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στις τιμές των τροφίμων, καθώς το εμπάργκο της Ρωσίας δημιουργεί υπερπροσφορά στις ευρωπαϊκές αγορές.

* Παρά τα σημάδια βελτίωσης στο σκέλος των χρηματοδοτήσεων, τα προγράμματα TLTRO δεν αναμένεται να δώσουν την ώθηση που απαιτείται για να σταθεροποιηθεί γρήγορα η ανάκαμψη και να αυξηθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες.

* Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν επιβαρυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, στόχος της ΕΚΤ με την αγορά τίτλων ABS είναι να δώσει κίνητρα στις τράπεζες να δανείσουν. Κρίσιμο στοιχείο είναι ποιους τίτλους θα επιλέξει να αγοράσει η κεντρική τράπεζα και σε ποιες ποσότητες. Οι τίτλοι που φαίνεται πως θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο αγοράς υπολογίζονται σε 500 δισ. ευρώ. Πάντως η ΕΚΤ φαίνεται πως θα επικεντρωθεί σε αγορές τίτλων που θα εκδοθούν στο μέλλον, παρά σε υφιστάμενους.

BlackRock: Σύμβουλος της ΕΚΤ για σχεδιασμό προγράμματος αγοράς ABS

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσέλαβε την BlackRock ως σύμβουλο για την συγκρότηση ενός προγράμματος αγοράς διασφαλισμένων χρεογράφων (ΑΒS).

H ΒlackRock Solutions, μονάδα της εταιρείας, θα προσφέρει συμβουλές για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός πιθανού προγράμματος αγοράς διασφαλισμένων χρεογράφων, ανέφερε εκπρόσωπος της EKT στο Bloomberg. Στη συμφωνία περιλαμβάνονται δικλείδες ασφαλείας για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα εντείνει τις προσπάθειες για αγορές ΑΒS.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το συμβόλαιο της BlackRock προβλέπει ότι η εταιρεία πρέπει να διαχωρίσει επιτυχώς την ομάδα που εργάζεται για την ΕΚΤ και τους υπαλλήλους της που δουλεύουν σε άλλες δραστηριότητες σχετικές με ABS.

Επιπλέον, η ΕΚΤ θα είναι σε επαφή με ανεξάρτητους ελεγκτές για τυχόν παραβιάσεις στο ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων.

Η τελική επιλογή για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός προγράμματος αγοράς ABS θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και η εκτέλεση του θα παραμείνει στα χέρια της κεντρικής τράπεζας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v