Μπερνάνκε: Η κρίση του 2008 η μεγαλύτερη της Ιστορίας

Η χρεοκοπία της Lehman ήταν πολύ χειρότερη από το κραχ του 1929 εκτιμά ο Μπεν Μπερνάνκε. Στα πρόθυρα κατάρρευσης τα 12 μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2008, υποστηρίζει. Γιατί ήταν απολύτως αναγκαία η διάσωση της AIG.

Μπερνάνκε: Η κρίση του 2008 η μεγαλύτερη της Ιστορίας

H κρίση του 2008 ήταν χειρότερη από αυτή του 1929 σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκε. 

Όπως μεταδίδει η WSJ, ο κ. Mπερνάνκε διατυπώνει την παραπάνω εκτίμηση σε έγγραφο που υποβλήθηκε σε αμερικάνικο ομοσπονδιακό δικαστήριο στις 22 Αυγούστου στο πλαίσιο αγωγής για την διάσωση της AIG από την κυβέρνηση.

«Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2008 σημειώθηκε η μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην παγκόσμια Ιστορία, συμπεριλαμβανομένης και της Μεγάλης Ύφεσης» αναφέρει ο κ. Μπερνάνκε. «Από τα 13 πιο σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, τα 12 διέτρεχαν τον κίνδυνο κατάρρευσης σε μία ή δύο εβδομάδες» τονίζει ο πρώην επικεφαλής της Fed.

Σημειώνεται πως ο κ. Μπερνάνκε έχει συνδέσει την ακαδημαϊκή του καριέρα με την μελέτη της κρίσης του 1929.

Η Starr International, εταιρεία που διαχειρίζεται ο πρώην CEO της AIG, Maurice «Ηank» Greenberg, μήνυσε την αμερικάνικη κυβέρνηση το 2011 διεκδικώντας δισεκατομμύρια δολάρια αποζημίωση για την διάσωση της AIG. H Starr ισχυρίζεται ότι η διάσωση της AIG και η πώληση στοιχείων ενεργητικού της από την αμερικάνικη κυβέρνηση είναι αντισυνταγματικές.

Ερωτώμενος γιατί θεωρεί ότι η διάσωση της AIG ήτα απαραίτητη ο κ. Μπερνάνκε απάντησε ότι η διάλυση της AIG θα ήταν μια καταστροφή και θα είχε τρομακτικές συνέπειες για την παραγωγή, την απασχόληση και τα εισοδήματα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v