Νιγηρία: Πετρελαϊκοί κολοσσοί πουλούν κοιτάσματα πετρελαίου

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία. Το αντίτιμο για τα τέσσερα κοιτάσματα και τον αγωγό που ανήκουν στην Shell, στη γαλλική Total και στην ιταλική Eni έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις την περασμένη χρονιά.

Νιγηρία: Πετρελαϊκοί κολοσσοί πουλούν κοιτάσματα πετρελαίου

Kοινοπραξία της οποίας ηγείται η Shell είναι κοντά στην πώληση κοιτασμάτων πετρελαίου στην Νιγηρία σε εγχώριους αγοραστές έναντι $5 δισ. .

Όπως μεταδίδουν οι F.T., το αντίτιμο για τα τέσσερα κοιτάσματα και τον αγωγό που ανήκουν στην Shell, στη γαλλική Total και στην ιταλική Eni έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις την περασμένη χρονιά.

Η πώληση αποτελεί την τελευταία κίνηση στο σχέδιο των μεγάλων πετρελαϊκών να μειώσουν την παρουσία τους στην Νιγηρία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αγοραστές για τα τέσσερα οικόπεδα έχουν βρεθεί και η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Δύο πηγές των F.T. προειδοποίησαν ότι το ποσό μπορεί να αλλάξει καθώς οι εταιρείες διαπραγματεύονται τις τελευταίες λεπτομέρειες.

«Είναι πολλά χρήματα» ανέφερε τραπεζίτης που συμμετέχει στη διαδικασία. «Αποτελεί μια εντυπωσιακή επίδειξη της δύναμης της εγχώριας πετρελαϊκής βιομηχανίας της Νιγηρίας» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως από το 2008 οι νιγηριανές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν επεκταθεί σημαντικά, αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία ύψους $5 δισ. από τις μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στον κόσμο. Η Shell, η Total, η Eni και η αμερικάνικη Chevron έχουν πουλήσει μεγάλα κοιτάσματα σε νιγηριανές εταιρείες όπως η Oando, η Seplat και η Shoreline Natural Resources.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v