Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κατασκευαστικές μπίζνες στη Γάζα

Οι εκτιμήσεις της παλαιστινιακής κυβέρνησης είναι ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση της Γάζας όπως ήταν πριν από τις 8 Ιουλίου, όταν άρχισε η επιχείρηση Margin Protector.

Οι κατασκευαστικές μπίζνες στη Γάζα

Οι δρόμοι της Γάζας για μεγάλο χρονικό διάστημα θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται με μπάζα. Οι εκτιμήσεις της παλαιστινιακής κυβέρνησης είναι ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση της Γάζας όπως ήταν πριν από τις 8 Ιουλίου, όταν άρχισε η επιχείρηση Margin Protector. Έχουν χάσει περί τα 90 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη συμφωνία εκεχειρίας προβλέπεται η άρση των περιορισμών στη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας και ...οικοδομικών υλικών. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. ετοιμάζει ψήφισμα που θα στηρίζει την κατάπαυση του πυρός και θα ενισχύει την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών από τους βομβαρδισμούς.

Η κύρια ανάγκη είναι η ανακατασκευή των σπιτιών που καταστράφηκαν ολοσχερώς από το Ισραήλ. Σύμφωνα με το Γραφείο για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών στα Παλαιστινιακά Εδάφη (OCHA), ο αριθμός των σπιτιών αυτών φθάνει τα 17.200. Υπάρχουν επίσης 38.000 σπίτια με σοβαρές ζημιές.

Ο αριθμός των προσφύγων είναι τώρα 475.000. Από αυτούς, 290.000 φιλοξενούνται σε σχολεία της UNRWA -η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες -και οι υπόλοιποι σε άλλα δημόσια σχολεία ή σε σπίτια συγγενών.

Υπάρχουν επίσης 216 σχολεία όλων των τύπων που έχουν υποστεί βομβαρδισμό και είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν για μαθήματα. Σημειώνεται ότι το Σάββατο ξεκίνησε επίσημα η σχολική χρονιά στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη και τα μαθήματα έγιναν στα προαύλια, αφού οι αίθουσες ήταν κατειλημμένες από εκείνους που είχαν χάσει τα σπίτια τους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται επίσης τα 58 νοσοκομεία και κέντρα υγείας που καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές και η επαναλειτουργία τους είναι απαραίτητη.

Το μόνο κέντρο αποκατάστασης για την αποκατάσταση των παιδιών που έμειναν ανάπηρα είναι κατεστραμμένο, ενώ 373.000 παιδιά χρειάζονται επειγόντως ψυχοκοινωνική στήριξη.

Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν καταφέρει να έχουν παροχή ρεύματος για έξι ώρες, μετά από κάποιες επισκευές που έχουν γίνει τις μέρες της κατάπαυσης του πυρός. Επίσης η παροχή του νερού είναι πιο αργή και σχεδόν το 40% του πληθυσμού θα πρέπει εφοδιάζεται νερό από αποθέματα. Οι συνθήκες υγιεινής είναι καταστροφικές. Στα δωμάτια και στα βρώμικα δρομάκια συνωστίζονται χιλιάδες οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ένδειας και ασυδοσίας.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v