Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποροσένκο: Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρονται στην Ουκρανία

Συγκαλεί το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας ο πρόεδρος της Ουκρανίας, καταγγέλλοντας δράση ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας. Ακυρώνει ταξίδι στην Τουρκία. Περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στο πλευρό των αυτονομιστών, υποστηρίζει το ΝΑΤΟ.

Ποροσένκο: Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρονται στην Ουκρανία

Ρώσοι στρατιώτες «μεταφέρονται στη Ρωσία» αναφέρει η ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας κι ο Ποροσένκο συγκαλεί το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, ενώ παράλληλα ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στην Τουρκία.

Νωρίτερα επικράτησε αναστάτωση καθώς το Reuters μετέδωσε ότι η αναφορά του Ουκρανού προέδρου αφορούσε «εισβολή» ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία με στόχο να στηρίξουν τους ρωσόφωνους αντάρτες.

Η ρωσική πλευρά αρνείται τις κατηγορίες. Διπλωματική πηγή υποστήριξε ότι «οι ρωσικές αρχές έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή», ενώ απορρίπτει και τις καταγγελίες ότι η Μόσχα εξοπλίζει τους αντάρτες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, πηγές από το Κίεβο υποστηρίζουν ότι ρωσικές δυνάμεις και αντάρτες έκαναν αντεπίθεση και κατάφεραν να καταλάβουν το Novoazovsk, στο οποίο αυτόπτες μάρτυρες σημειώνουν ότι εθεάθησαν τανκς. Η μικρή πόλη βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία και κοντά στη Μαριούπολη με το μεγάλο λιμάνι.

Ταυτόχρονα, αντάρτες κατέλαβαν στρατηγικό σημείο ανατολικά του Ντονέτσκ.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο δήλωσε πως Ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονται σε άδεια από τις υπηρεσίες τους, μάχονται εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων.

«Ανάμεσά μας πολεμούν εν ενεργεία στρατιώτες, οι οποίοι προτίμησαν να μην περάσουν τις διακοπές τους σε μια παραλία, αλλά μαζί μας, ανάμεσα σε αδέλφια που μάχονται για την ελευθερία τους», δήλωσε ο Ζαχαρτσένκο σε μια συνέντευξη η οποία αναρτήθηκε στο Vesti.ru, τον ιστότοπο ενός ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου.

ΝΑΤΟ: Πάνω από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στην Ουκρανία

Περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή στο ουκρανικό έδαφος και κυρίως στην περιοχή της πόλης Νοβοαζόφσκ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους «πολύ ανησυχητική».

«Εκτιμάμε ότι πολλοί περισσότεροι από χίλιοι ρώσοι στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Υποστηρίζουν τους αυτονομιστές και μάχονται στο πλευρό τους» εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι βασίζεται «σε μια πολύ συντηρητική εκτίμηση».

«Από τη Δευτέρα παρατηρήσαμε νέες επιδρομές κοντά στην Νοβοαζόφσκ», γεγονός που ανοίγει «ένα νέο μέτωπο για τις ουκρανικές δυνάμεις», που τις βάζει «σε μια τραγική κατάσταση», επεσήμανε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο ίδιος είπε ότι «από τα μέσα Αυγούστου οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται ενεργά στις μάχες». Παράλληλα εκτίμησε σε περίπου 20.000 τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι αυτή «η σημαντική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων συνδέεται άμεσα με τις επιτυχίες των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων» εναντίον των αυτονομιστών.

«Η Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει μια ήττα των αυτονομιστών και επιθυμεί να κρατήσει την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Μέρκελ: Στην ατζέντα της Συνόδου νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι στη σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Σάββατο θα συζητηθεί η πιθανότητα επιβολής περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μετά τις πρόσφατες πληροφορίες που κάνουν λόγο για παρουσία ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος και νίκες των φιλορώσων αυτονομιστών επί του πεδίου.

"Λαμβάνουμε αναφορές για αυξημένη παρουσία Ρώσων στρατιωτών και για νέες ταραχές και προέλαση των αυτονομιστών σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν πολύ ήσυχες", ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο.

"Το ξεκαθαρίσαμε φέτος τον Μάρτιο ότι εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, θα πρέπει να συζητηθεί (η επιβολή) και άλλων κυρώσεων. Επομένως, το θέμα θα είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής και θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα αντιδράσουμε", υπογράμμισε η καγκελάριος.

Ρώσοι ακτιβιστές: Περισσότεροι από 100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

Περισσότεροι από 100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και ουκρανικές δυνάμεις, δήλωσαν σήμερα δύο μέλη του προεδρικού συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, επικαλούμενα αναφορές αυτοπτών μαρτύρων και συγγενών των νεκρών.

Η Έλα Πολιάκοβα και η ο Σεργκέι Κριβένκο, μέλη του συμβουλίου, είπαν ότι περίπου 300 ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν στη μάχη που σημειώθηκε την 13η Αυγούστου κοντά στην πόλη Σνίζνιε στην επαρχία Ντονέτσκ, όταν μια φάλαγγα φορτηγών που μετέφεραν πυρομαχικά επλήγη από ομοβροντία πυραύλων Γκραντ.

«Μια μονάδα Ρώσων στρατιωτών δέχθηκε επίθεση από ρουκέτες Γκραντ και περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Όλα συνέβησαν στην πόλη Σνίζνιε, στην επαρχία Ντονέτσκ» είπε ο Κριβένκο σε μια τηλεφωνική επικοινωνία. Η Πολιάκοβα επισήμανε ότι κι εκείνη έχει πληροφορίες για τον ίδιο απολογισμό, 100 και πλέον νεκρούς, όσον αφορά τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v