Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Νέες κυρώσεις προαναγγέλλουν οι ΗΠΑ

Ανθρωπιστικό διάδρομο ώστε να απομακρυνθούν ανεμπόδιστα Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν περικυκλωθεί από αυτονομιστές ζήτησε η Μόσχα. "Είναι ξεκάθαρο ότι οι αυτονομιστές καθοδηγούνται απο τη Ρωσία", λέει το Κίεβο. Νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας προαναγγέλλουν οι ΗΠΑ.

Ουκρανία: Νέες κυρώσεις προαναγγέλλουν οι ΗΠΑ

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές που μάχονται στα ανατολικά της Ουκρανίας δήλωσαν σήμερα πως θα συμμορφωθούν με το αίτημα του Κρεμλίνου και θα ανοίξουν ανθρωπιστικό διάδρομο για να επιτρέψουν την απόσυρση των Oυκρανών στρατιωτών που έχουν περικυκλώσει.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η κυβέρνηση του Κιέβου θα κάνει δεκτή την προσφορά, αφού έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για παράνομη είσοδο στρατιωτών της στην ανατολική Ουκρανία και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παλέψει για να υπερασπιστεί τα εδάφη της.

Η Ρωσία κατηγορείται ότι προωθεί στρατιώτες και όπλα στην Ουκρανία με στόχο να ενισχύσει την ανταρσία των αυτονομιστών, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα φαινόταν πως βρίσκεται στα... τελευταία της. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει σε έντονη κλιμάκωση για τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υιοθέτησε ηπιότερο τόνο, τονίζοντας ωστόσο πως ο ρωσικός στρατός δεν εμπλέκεται στις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ανταρσία είχε σοβαρές επιτυχίες στην αναχαίτιση της ένοπλης επιχείρησης του Κιέβου», αναφέρει στην ανακοίνωση ο Πούτιν. «Ζητώ από τις δυνάμεις των ανταρτών να ανοίξουν ανθρωπιστικό διάδρομο για τους περικυκλωμένους Ουκρανούς στρατιώτες προκειμένου να αποφευχθούν τα άσκοπα θύματα, να τους επιτρέψουν να αποχωρήσουν από την περιοχή των μαχών ανεμπόδιστα, να ενωθούν με τις οικογένειές τους..., να παράσχουν άμεση ιατρική βοήθεια σε αυτούς που τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης».

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο ουκρανικός στρατός δήλωσε πως η έκκληση Πούτιν για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου δείχνει πως οι αυτονομιστές «καθοδηγούνται και ελέγχονται άμεσα από το Κρεμλίνο».

Από την πλευρά του, αρκετές ώρες μετά την ανακοίνωση Πούτιν, ένας εκ των ηγετών των αυτονομιστών, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, δήλωσε σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να αφήσουν τους περικυκλωμένους Οκρανούς στρατιώτες να αποσυρθούν, τονίζοντας όμως πως θα πρέπει να αφήσουν πίσω τα πυρομαχικά και τα βαριά τεθωρακισμένα οχήματα.

Χθες, ο Oυκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσέκνο συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των επικεφαλής του τομέα ασφάλειας της χώρας προκειμένου να βρεθεί τρόπος αντίδρασης στην ταχεία προέλαση των αυτονομιστών στα νότια της περιοχής Ντονέτσκ. Όπως επισήμανε, «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αλλά ελέγξιμη».

Νωρίτερα, ο Ποροσένκο είχε ακυρώσει επίσκεψή του στην Τουρκία λόγω της «ταχύτατα επιδεινούμενης κατάστασης» στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, «καθώς Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρονται στην Ουκρανία».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε για μια ακόμα φορά την παρουσία στρατιωτών του στην Ουκρανία.

Προαναγγέλλουν νέες κυρώσεις

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περιθώριο αυτόματης άμυνας της συμμαχίας από πιθανή ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.

Ωστόσο σε συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, επανήλθε η απειλή για περαιτέρω κυρώσεις προς τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ομπάμα και η Μέρκελ συμφώνησαν ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία «δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες».

«Υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη νέων ρωσικών στρατευμάτων και ρωσικού στρατιωτικού υλικού στην ανατολική Ουκρανία» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Μέρκελ επιβεβαίωσε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι η ουκρανική κρίση θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες το προσεχές Σάββατο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας. Η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για διπλωματική λύση στη σύγκρουση, χωρίς να προσδιορίζει όμως το περίγραμμα, όπως είπε ο Ζάιμπερτ.

Από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «είναι προφανές σε όλο τον κόσμο» ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία, αλλά απέκλεισε κάθε χρήση βίας «για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα ταξιδέψει τον Σεπτέμβριο στην Ουάσιγκτον, όπου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να εκφράσει την ακλόνητη υποστήριξη και συνεργασία προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο. Την άφιξη Ποροσένκο στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ, τη Συρία και την Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v