Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η ΕΚΤ έχει ξεμείνει από εργαλεία για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, ενώ η νομισματική πολιτική απλώς αγοράζει χρόνο.

Σόιμπλε: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διαθέτει τα εργαλεία για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό και η νομισματική πολιτική έχει ξεμείνει από εργαλεία, δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με την οικονομία της ευρωζώνης να βρίσκεται σε στασιμότητα και τον πληθωρισμό να κινείται πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 2% περίπου της ΕΚΤ, αυξάνονται οι προσδοκίες στην αγορά ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέες κινήσεις.

Όμως ο Β. Σόιμπλε δήλωσε στο Bloomberg «δεν νομίζω πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ διαθέτει τα εργαλεία να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό, για να είμαι ειλικρινής».

Η εγχώρια ζήτηση δίνει ώθηση στη γερμανική ανάπτυξη «διότι έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη καταναλωτών και επενδυτών», σημείωσε.

Κατά τον ίδιο, η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει και πολλά. «Η νομισματική πολιτική μπορεί απλώς να αγοράσει χρόνο».

«Η ρευστότητα στις αγορές δεν είναι πολύ χαμηλή, μάλιστα είναι πολύ υψηλή. Ως εκ τούτου νομίζω πως η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στο τέλος των εργαλείων της, επομένως αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι εργαλεία ανανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, των αγορών και των καταναλωτών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v