Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα συρθεί σε σύρραξη ευρείας κλίμακας

Πρέπει πάντοτε να είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Βοήθεια από το ΝΑΤΟ ζητά το Κίεβο. Καταγγέλλει την ρωσική εισβολή ο Ράσμουσεν. Δέκα Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα συρθεί σε σύρραξη ευρείας κλίμακας

Η Ρωσία δεν θα συρθεί σε μια σύρραξη ευρείας κλίμακας, αλλά θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πρέπει πάντοτε να είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας—οι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι είναι καλύτερο να μην μας προκαλούν», δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος μίλησε σε μια νεολαιίστικη εκδήλωση στη Μόσχα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίσει να αναπτύσσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο—«όχι για να απειλήσει κανέναν, αλλά για να αισθάνεται ασφαλής».

Kίεβο: Ζητά στρατιωτικό εξοπλισμό από το ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία θα ήθελε να λάβει όπλα από το ΝΑΤΟ, αλλά δεν περιμένει από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να στείλει στρατεύματα στη χώρα για να πολεμήσουν εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρεσβευτής.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη βοήθεια, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας βοηθήσει με στρατεύματα και δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο από τις χώρες μέλη», δήλωσε ο Ιχόρ Ντολχόφ, επικεφαλής της ουκρανικής αποστολής στο ΝΑΤΟ μετά την έκτακτη συνεδρίαση των 28 πρεσβευτών των χωρών μελών.

«Δεν εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο προς το παρόν», πρόσθεσε ο Ντολχόφ. «Μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία μας, όμως έχουμε ανάγκη από τη βοήθεια» των Συμμάχων «για να σταματήσουμε την επίθεση» της Ρωσίας και για «να ζητήσουμε από τον (ρώσο) πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν να συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης».

ΝΑΤΟ: Καταγγέλλει ρωσική εισβολή

Οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται άμεσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας, παραβιάζοντας κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αυτής, κατήγγειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν μετά το πέρας μιας έκτακτης συνεδρίασης των πρεσβευτών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Παρά τις κενές διαψεύσεις της Μόσχας, είναι τώρα ξεκάθαρο ότι ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμός έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα στο εσωτερικό της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ουκρανίας», δήλωσε ο Ράσμουσεν.

«Δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη πράξη, αλλά μέρος ενός επικίνδυνου σχεδίου πολλών μηνών για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ως κυρίαρχου έθνους», πρόσθεσε ο ίδιος.
Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε από τη Ρωσία «να σταματήσει τις παράνομες, στρατιωτικές ενέργειές της» στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας «τη σοβαρή κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης».

«Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω την απόφαση που έλαβε το 2008 το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα γίνει κράτος μέλος», είπε ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι κάθε χώρα έχει «το δικαιώματα να επιλέξει μόνη της, χωρίς εξωτερική παρέμβαση».

Δέκα Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Δέκα Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν στις μάχες με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας σήμερα.

Οι μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες έχουν κλιμακωθεί αφότου οι αυτονομιστές προέλασαν και άνοιξαν ένα νέο μέτωπο αυτή την εβδομάδα, τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός έμοιαζε να αποκτά το πλεονέκτημα στα βασικά τους προπύργια, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ένα στέλεχος της υπάτης αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι συνολικά 2.593 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Ουκρανία από τα μέσα του Απριλίου.

Στο μεταξύ κάτοικοι της Μαριούπολης, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, εγκατέλειπαν την πόλη εν μέσω της προέλασης των φιλορώσων ανταρτών, οι οποίοι έχουν καταλάβει διάφορες κοινότητες στην περιοχή, όπως διαπίστωσαν σήμερα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στον οδικό άξονα που οδηγεί από τη Μαριούπολη προς το Ντονέτσκ, προπύργιο των ανταρτών 110 χλμ. βορειότερα, κινούνταν λεωφορεία με αναρτημένα στα παρμπρίζ χαρτιά που γράφουν «παιδιά».

Καθώς συνεχίζεται η επιτυχημένη αντεπίθεση που έχουν εξαπολύσει οι φιλορώσοι αντάρτες αυτή την εβδομάδα νότια του Ντονέτσκ, η Μαριούπολη κινδυνεύει να γίνει ο επόμενος στόχος των αυτονομιστών. Η πόλη των 460.000 κατοίκων βρίσκεται 50 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα και η θέση της κρίνεται στρατηγικής σημασίας καθώς μέσω αυτής μπορεί να υπάρξει μια σύνδεση με την Κριμαία, που προσάρτησε η Ρωσία τον Μάρτιο.

Ρωσία: Μεγάλοι κίνδυνοι για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ υπογράμμισε σήμερα τους "μεγάλους κινδύνους" που υπάρχουν για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη στη διάρκεια του χειμώνα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

"Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς πλησιάζει η περίοδος που θα χρειάζεται θέρμανση", δήλωσε ο ρώσος υπουργός προσθέτοντας ότι "υπάρχει κίνδυνος το φυσικό αέριο με το οποίο προμηθεύει η Gazprom την Ευρώπη (και το οποίο παραδίδεται μέσω αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία) να παρακρατηθεί παράνομα από την Ουκρανία για δικές της ανάγκες".

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v