Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος πρόεδρος του Eurogroup o ισπανός Ντε Γκουίντος

Νέος πρόεδρος της ΕΕ ο Ντόναλντ Τουσκ. Ο Ντε Γκουίντος καταλληλότερος να διαδεχτεί τον Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup. Επικεφαλής ευρωπαϊκής διπλωματίας η Φεντερίκα Μογκερίνι. Η Ευρώπη ψάχνει έξυπνο συμβιβασμό για Ουκρανία, είπε ο Τουσκ. Οι δηλώσεις.

Νέος πρόεδρος του Eurogroup o ισπανός Ντε Γκουίντος

Ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι ανακοίνωσε πρίν από λίγη ώρα ότι η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών αποφάσισε να διορίσει, ως διάδοχό του, τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ.

Στη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες διόρισαν την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανέφερε ο Χ. Ρομπάι.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι ο Ισπανός Λουίς δε Γουίντος είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να διαδεχθεί τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup. Η διαδοχή θα γίνει, όταν η θητεία του τελευταίου ολοκληρωθεί.

Η 41χρονη για λίγους μήνες υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι δεν είναι εντελώς νέα στη διπλωματία, δεδομένου ότι ήταν και υπεύθυνη διεθνών θεμάτων του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο, ορισμένα κράτη της ΕΕ εκφράζουν αμφιβολίες για την έλλειψη μεγάλης εμπειρίας της Μογκερίνι ενώ τα κράτη της ΕΕ από την ανατολική Ευρώπη είχαν μπλοκάρει το διορισμό της τον περασμένο Ιούλιο, κατηγορώντας την ότι είναι "πολύ κοντά" στη Μόσχα.

Ο 57χρονος Τουσκ επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας για σχεδόν επτά χρόνια, είναι ένας ισχυρός πολιτικός στην ηγεσία μιας χώρας που τηρεί σκληρή στάση εναντίον της Ρωσίας από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Το κύριο μειονέκτημα του είναι η γλωσσική επάρκεια, δεδομένου ότι δεν μιλά καλά ούτε την αγγλική ούτε τη γαλλική, τις δύο γλώσσες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να εκλέξει τον Ντόναλντ Τουσκ ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να διορίσει την Φεντερίκα Μογκερίνι ως Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Ασφάλεια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκλέγεται για την περίοδο από την 1η Δεκέμβρη του 2014 ως την 31η Μαίου του 2017. Η θητεία των δυόμιση ετών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μπορεί να ανανεωθεί μια φορά.

Ο Ντόναλντ Τουσκ εκλέχτηκε επίσης και πρόεδρος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, για την ίδια περίοδο.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Ασφάλεια διορίζεται για την περίοδο από το τέλος της τρέχουσας θητείας του γραφείου της Κομισιόν ως την 31η Οκτωβρίου του 2019.

Ο διορισμός έγινε σε συμφωνία με τον εκλεγμένο πρόεδρος της Κομισιόν. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, η Ύπατη Εκπρόσωπος και τα άλλα μέλη της Κομισιόν υπόκεινται ως σώμα στην ψήφο εμπιστοσύνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τουσκ: Θέλουμε έξυπνο συμβιβασμό για την Ουκρανία

Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να βρούμε έναν έξυπνο συμβιβασμό για την Ουκρανία, δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο ίδιος ανέφερε πως πιστεύει στην Ενωμένη Ευρώπη, λέγοντας πως δεν βλέπει να υπάρχει κάποια εναλλακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε ακόμα πως η Ευρώπη δεν πρέπει να χωριστεί σε δύο στρατόπεδα εντός και εκτός του ευρώ.

Παράλληλα, υποστήριξε πως πρέπει να βρεθούν λύσεις στο ζήτημα της Μ. Βρετανίας, σημειώνοντας πως κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα ήθελε «το μαύρο σενάριο» της αποχώρησης του Λονδίνου από την Ε.Ε.

Μογκερίνι: Να κρατήσουμε ανοιχτή τη διπλωματική οδό

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ονομάστηκε Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), δήλωσε απόψε ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει ανοικτή την οδό προς μια διπλωματική λύση της κρίσης στην Ουκρανία, ακόμη και καθώς προετοιμάζεται να επιβάλει νέες, βαρύτερες κυρώσεις στη Ρωσία.

«Καθώς μελετάμε και εργαζόμαστε για (να επιβάλουμε) τις κυρώσεις, πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την διπλωματική οδό ανοικτή. . . ελπίζοντας ότι ο συνδυασμός, ένας έξυπνος συνδυασμός (τους), μπορεί να είναι αποτελεσματικός», είπε η Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά την ανακοίνωση ότι ονομάστηκε η επόμενη επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v