Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Τελεσίγραφο σε Μόσχα για νέες κυρώσεις

Προθεσμία μιας εβδομάδας για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία από Ε.Ε. Οι πιθανές νέες κυρώσεις, ο αντιρρήσεις και οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο. Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ, ικανοποίηση σε Αθήνα. Νέος πρόεδρος ΕΕ ο Ντ. Τουσκ.

ΕΕ: Τελεσίγραφο σε Μόσχα για νέες κυρώσεις
Μια εβδομάδα προθεσμία έδωσε στη Μόσχα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην έκτακτη σύνοδο που ολοκληρώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. κάλεσαν τη Ρωσία να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία, αν και ο πρόεδρος της χώρας, Πετρο Ποροσένκο, προειδοποίησε ότι τελειώνουν τα χρονικά περιθώρια και ότι πρέπει να αποτραπεί μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη στην περιοχή.

«Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Αυτό το σημείο είναι μια εκτεταμένη σύρραξη, κάτι που συμβαίνει ήδη στις περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές και τακτικά ρωσικά στρατεύματα», υπογράμμισε ο Ποροσένκο.

Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ε.Ε. θα επιλέξει νέες κυρώσεις εντός μιας εβδομάδας, ωστόσο απέρριψε το ενδεχόμενο εξοπλισμού της Ουκρανίας. «Δεν θα έπρεπε καν να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι με αποστολές όπλων και ενίσχυση του ουκρανικού στρατού θα δημιουργήσουμε λύσεις», είπε.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων που προτείνουν κυρώσεις, οι 28 χώρες – μέλη αναφέρουν ότι η Κομισιόν θα πρέπει υπάρχει πρόβλεψη στις προτάσεις της ώστε να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές κάθε πρόσωπο και θεσμός που βοηθά τους αυτονομιστές.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα υπό το φως της κλιμάκωσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά τη λήξη της Συνόδου. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η υπεύθυνη για την προετοιμασία ενός νέου γύρου κυρώσεων «έκτακτης ανάγκης», όπως ανέφερε ο βαν Ρομπάι. Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν «ενός μιας εβδομάδας» και θα ληφθεί η απόφαση «σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο καθένας αναγνωρίζει την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα», δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι. «Υπάρχει μια ισχυρή αποφασιστικότητα για να επιβάλει κάθε δυνατή πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί μια πολιτική λύση» συμπλήρωσε. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 28 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, «έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι μέσα σε μια εβδομάδα» είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ο διχασμός στην Ε.Ε. και τα πιθανά νέα μέτρα 

Παρά τις ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα εμπλέκονται σε επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, η Ε.Ε. παραμένει διχασμένη για το πόσο θα μπορούσε να σκληρύνει τις κυρώσεις.

Διάφορες χώρες φοβούνται, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι τυχόν σκληρότερα μέτρα θα πυροδοτήσουν έναν ανοιχτό εμπορικό πόλεμο με τη Μόσχα, απειλώντας άμεσα τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις μεταποίησης της Ε.Ε. Η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Κύπρος εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το ενεχόμενο ενίσχυσης του εμπάργκο, μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί ομόφωνα, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο μετά το τέλος της Συνόδου. «Θεωρώ τις κυρώσεις χωρίς νόημα και αντιπαραγωγικές», δήλωσε. «Μέχρι να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί, δεν έχει νόημα να επιβάλουμε νέες», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «αν υποβληθούν προτάσεις, διατηρώ το δικαίωμα να ασκήσω βέτο στις κυρώσεις που θα βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα της Σλοβακίας».

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. όπως η Βρετανία και η Γαλλία, αναμένεται να διασφαλίσουν νέους στόχους κυρώσεων έως το τέλος της εβδομάδας. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι οι κυρώσεις «πρέπει να επιβληθούν, να υλοποιηθούν πλήρως και να έχουν διάρκεια.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις θα στοχεύουν στους ίδιους κλάδους που πλήττονται ήδη από προηγούμενα μέτρα, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια και οι αμυντικές εταιρίες.

Μια πιθανή σκληρότερη προσέγγιση, σύμφωνα με τους Financial Times, θα περιλάμβανε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις αγορές ομολόγων, τον περιορισμό της πρόσβασής στις στον κοινοπρακτικό τραπεζικό δανεισμό και μέτρα για την μείωση της πρόσβασής της σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για τη διαχείριση των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν ότι είναι πιο πιθανό, τέτοια μέτρα να κρατηθούν στο «συρτάρι» και να διευρυνθεί απλώς η γκάμα των ρωσικών επιχειρήσεων στις οποίες περιορίζεται η δυνατότητα χρήσης των χρηματοοικονομικών εργαλείων της Δύσης.

Χαιρετίζει ο Λευκός Οίκος 

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτησε το Σάββατο την προθυμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τις ενέργειες της στην Ουκρανία.

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή συναίνεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προετοιμάσει περαιτέρω κυρώσεις για εξέταση τις επόμενες ημέρες, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή υποστήριξη ως προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας, Κάιτλιν Χάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προετοιμασία περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπλήρωσε η ίδια.

Ικανοποίηση από Αθήνα 

Την ικανοποίηση τους για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν χθες στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Ως προς το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σημείωσαν πως μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογραμμίζουν στο τελικό ανακοινωθέν τους ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης τις κρίσης με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά έθεσε με έμφαση και το θέμα της κάλυψης του κόστους που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία από τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι είναι το σχετικώς μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έρχονται μέτρα και κατά Ισλαμικού Κράτους

Οι ηγέτες των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνοιξαν στη διάρκεια της χθεσινής τους συνόδου τον δρόμο για τη λήψη αυξημένων μέτρων για την αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, με τις προτάσεις να περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων και την παράδοση εξοπλισμού στις ιρακινές δυνάμεις.

Η Γαλλία είναι μέχρι στιγμής η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει όπλα στους κούρδους μαχητές που προσπαθούν να απωθήσουν τους αντάρτες του ΙΚ στο βόρειο Ιράκ, αλλά ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε μετά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής ότι και άλλες χώρες «θα ακολουθήσουν τώρα και θα προσφέρουν τα απαραίτητα μέσα».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν επίσης υπέρ της διεξαγωγής μιας διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια στο Ιράκ, η οποία «θα συντονίσει τις προσπάθειες αυτές» και θα βοηθήσει να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες, σύμφωνα με τον Ολάντ.

Παράλληλα οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από τους υπουργούς Εξωτερικών «να εξετάσουν μια πιο αποτελεσματική χρήση των ήδη υπαρχόντων περιοριστικών μέτρων, κυρίως για να εμποδίσουν το ΙΚ να απολαμβάνει τα οφέλη των παράνομων πωλήσεων πετρελαίου ή άλλων πόρων (του Ιράκ) στις διεθνείς αγορές», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.

Τα νέα ονόματα

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε στη θέση του Β. Ρομπάι διορίζεται ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ. Στη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες διόρισαν την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοίνωσε ο Χ. Ρομπάι.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι ο Ισπανός Λουίς δε Γουίντος είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να διαδεχθεί τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup. Η διαδοχή θα γίνει, όταν η θητεία του τελευταίου ολοκληρωθεί.

Η 41χρονη για λίγους μήνες υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι δεν είναι εντελώς νέα στη διπλωματία, δεδομένου ότι ήταν και υπεύθυνη διεθνών θεμάτων του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο, ορισμένα κράτη της ΕΕ εκφράζουν αμφιβολίες για την έλλειψη μεγάλης εμπειρίας της Μογκερίνι ενώ τα κράτη της ΕΕ από την ανατολική Ευρώπη είχαν μπλοκάρει το διορισμό της τον περασμένο Ιούλιο, κατηγορώντας την ότι είναι "πολύ κοντά" στη Μόσχα.

Ο 57χρονος Τουσκ επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας για σχεδόν επτά χρόνια, είναι ένας ισχυρός πολιτικός στην ηγεσία μιας χώρας που τηρεί σκληρή στάση εναντίον της Ρωσίας από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Το κύριο μειονέκτημα του είναι η γλωσσική επάρκεια, δεδομένου ότι δεν μιλά καλά ούτε την αγγλική, ούτε τη γαλλική, τις δύο γλώσσες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να εκλέξει τον Ντόναλντ Τουσκ ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να διορίσει την Φεντερίκα Μογκερίνι ως Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Ασφάλεια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκλέγεται για την περίοδο από την 1η Δεκέμβρη του 2014 ως την 31η Μαίου του 2017. Η θητεία των δυόμιση ετών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μπορεί να ανανεωθεί μια φορά.

Ο Ντόναλντ Τουσκ εκλέχτηκε επίσης και πρόεδρος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, για την ίδια περίοδο.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Ασφάλεια διορίζεται για την περίοδο από το τέλος της τρέχουσας θητείας του γραφείου της Κομισιόν ως την 31η Οκτωβρίου του 2019.

Ο διορισμός έγινε σε συμφωνία με τον εκλεγμένο πρόεδρος της Κομισιόν. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, η Ύπατη Εκπρόσωπος και τα άλλα μέλη της Κομισιόν υπόκεινται ως σώμα στην ψήφο εμπιστοσύνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τουσκ: Θέλουμε έξυπνο συμβιβασμό για την Ουκρανία

Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να βρούμε έναν έξυπνο συμβιβασμό για την Ουκρανία, δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο ίδιος ανέφερε πως πιστεύει στην Ενωμένη Ευρώπη, λέγοντας πως δεν βλέπει να υπάρχει κάποια εναλλακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε ακόμα πως η Ευρώπη δεν πρέπει να χωριστεί σε δύο στρατόπεδα εντός και εκτός του ευρώ.

Παράλληλα, υποστήριξε πως πρέπει να βρεθούν λύσεις στο ζήτημα της Μ. Βρετανίας, σημειώνοντας πως κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα ήθελε «το μαύρο σενάριο» της αποχώρησης του Λονδίνου από την Ε.Ε.

Μογκερίνι: Να κρατήσουμε ανοιχτή τη διπλωματική οδό

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ονομάστηκε Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), δήλωσε απόψε ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει ανοικτή την οδό προς μια διπλωματική λύση της κρίσης στην Ουκρανία, ακόμη και καθώς προετοιμάζεται να επιβάλει νέες, βαρύτερες κυρώσεις στη Ρωσία.

«Καθώς μελετάμε και εργαζόμαστε για (να επιβάλουμε) τις κυρώσεις, πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την διπλωματική οδό ανοικτή. . . ελπίζοντας ότι ο συνδυασμός, ένας έξυπνος συνδυασμός (τους), μπορεί να είναι αποτελεσματικός», είπε η Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά την ανακοίνωση ότι ονομάστηκε η επόμενη επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v