Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Γερμανοί θα εξοπλίσουν τους Κούρδους στρατιώτες

Το Βερολίνο παρακάμπτει την μεταπολεμική πολιτική της μη παρέμβασης σε εμπόλεμες περιοχές. Χαρακτηρίζει "εξαίρεση" την περίπτωση των Τζιχαντιστών και στέλνει εξοπλισμό αξίας 70 εκατ. ευρώ στους Κούρδους.

Οι Γερμανοί θα εξοπλίσουν τους Κούρδους στρατιώτες

Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία, η Γερμανία αποφασίζει να εμπλακεί στρατιωτικά σε διεθνείς κρίσεις, προσφέροντας αμυντικό εξοπλισμό στους Κούρδους που μάχονται εναντίον των Τζιχαντιστών.

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη απόφαση που χρειάστηκε να λάβω στην καριέρα μου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είναι παράλληλα αντικαγκελάριος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ.

«Η κατάσταση στο Ιράκ είναι εξαιρετικά κρίσιμη», δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την απόφαση της κυβέρνησης υπό την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να σταλεί ο στρατιωτικός εξοπλισμός. Κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος ότι επιδεικνύει «ανηλεή βαρβαρότητα».

Η ίδια ανέφερε ότι η Γερμανία θα διαθέσει στους Κούρδους του Ιράκ 500 αντιαρματικούς πυραύλους, 8.000 επιθετικά τουφέκια και 40 πολυβόλα. Στόχος είναι να εξοπλιστεί μία ταξιαρχία 4.000 Κούρδων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Γερμανία. Ο κυβερνητικός συνασπισμός, αν και δεν χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση, θα συζητήσει το θέμα στην Bundestag σήμερα Δευτέρα και η καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται να εξηγήσει τους λόγους που επιβάλουν την αποστολή του οπλισμού. Σημειώνεται πάντως, πως η Άγκελα Μέρκελ έχει κατηγορηματικά αποκλείσει το ενδεχόμενο να σταλούν γερμανικές χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ.

Χαρακτηρίζει ωστόσο, την περίπτωση του Ιράκ «εξαίρεση» στην πάγια πολιτική του Βερολίνου να μην εμπλέκεται σε εμπόλεμες περιοχές. «Οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, η σταθερότητα του Ιράκ και όλης της περιοχής (της Μέσης Ανατολής) και [...] λόγω του μεγάλου αριθμού ξένων μαχητών, η δική μας ασφάλεια, στη Γερμανία και στην Ευρώπη, απειλούνται» σημειώνεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα. «Είναι ανθρωπιστική ευθύνη μας και προς όφελος της ασφάλειάς μας να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν και να σταματήσουμε το Ισλαμικό Κράτος» επισημαίνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v