Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 13 μηνών ο ΡΜΙ βιομηχανίας

Λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τα στοιχεία δείχνουν πως η βιομηχανία της ευρωζώνης κατεβάζει ταχύτητα. Οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στη γερμανική οικονομία. Η Γαλλία παραμένει πραγματική ανησυχία.

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 13 μηνών ο ΡΜΙ βιομηχανίας

Οριακά χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων αποδεικνύονται τα στοιχεία για τις δραστηριότητες του μεταποιητικού κλάδου της ευρωζώνης καθώς αποδεικνύεται ότι η ουκρανική κρίση επηρεάζει σημαντικά την κατάσταση στις βιομηχανίες της Γηραιάς Ηπείρου.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της Markit διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 50,7. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο έτους και είναι σημαντικά κατώτερο από το 51,8 που είχε αγγίξει τον Ιούλιο. Η αρχική εκτίμηση για τον Αύγουστο είχε τεθεί οριακά υψηλότερα, στο 50,8.

"Είναι σαφές πως η οριακή ανάπτυξη είναι καλύτερη από τη μηδενική ανάπτυξη, αλλά οι επιπτώσεις των εντεινόμενων οικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων στους μεταποιητές γίνονται όλο και πιο ορατές" εξηγεί ο Rob Dobson, της Markit. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποιεί για πόλεμο ευρείας κλίμακας, ενώ οι ηγέτες ΕΕ και ΗΠΑ απειλούν τη Μόσχα με νέες αυστηρότερες κυρώσεις. «Εξαπολύθηκε άμεση και ανοιχτή επίθεση ενάντια στην Ουκρανία από γειτονικό κράτος» δήλωσε ο κ. Ποροσένκο μετά το πλήγμα που δέχθηκε ουκρανικό πλοίο στην Αζοφική Θάλασσα και συμπλήρωσε: «Αυτό αλλάζει την κατάσταση στη ζώνη σύγκρουσης με δραστικό τρόπο».

Ο δείκτης ΡΜΙ της Γερμανίας - που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος τη Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση - υποχώρησε σε χαμηλό 11 μηνών, αγγίζοντας το 51,4. Ο αντίστοιχος δείκτης για τη γαλλική οικονομία υποχώρησε στο 46,9. 

"Η Γαλλία παραμένει πραγματική ανησυχία, το ίδιο ισχύει και η διολίσθηση της Ιταλίας από μία ισχυρή επέκταση στην στασιμότητα. Τα σημάδια για εξασθένηση της ανάπτυξης στη βιομηχανική ατμομηχανή της Γερμανίας, όπως επίσης και στην Ισπανία και την Ολλανδία, είναι λιγότερο ενθαρρυντικά" δήλωσε ο Dobson.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v